Yaşam

ZORLU KIŞ ŞARTLARINDA YABAN HAYVANLARI UNUTULMADI

Tokat’ta etkili olan kar yağışıyla doğada yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanları için dün 750 kilogram yem bırakıldı. Geçtiğimiz yıl boyunca ise doğaya bırakılan yem miktarı 10 tonu buldu.

ZORLU KIŞ ŞARTLARINDA YABAN HAYVANLARI UNUTULMADI
27-01-2022 10:28
27-01-2022 10:29

Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, yaban hayvanları için Valilik koordinesinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı, Çevre, Doğa ve Hayvan Koruma Şube Müdürlükleri işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte dün doğaya yem bıraktı.

Gıj Gıj Mevkiinde düzenlenen programda açıklama yapan Vali Dr. Ozan Balcı, memleketi insanıyla, doğasıyla, hayvanıyla sevdiklerini söyledi.

10 bin kg. yemin doğaya bırakıldığını ifade eden Vali Dr. Ozan Balcı, "Bütün hayvanları önemsiyoruz. Bu kapsamda doğaya, vatandaşlara da güzel örnek olabilmek için yem bıraktık." dedi.

Vali Dr. Ozan Balcı, “Karla mücadelede devlet olarak jandarma, polisimiz, AFAD'ımız, Kızılay'ımız hazır ve nazırlar. Kamu hizmetlerini yürütürken yaban hayatını da unutmadık. Çünkü biz onlarla da beraber yaşıyoruz. Yaban hayvanları da bizim için çok önemli. Bugün de onlar için buğday, arpa ve diğer besinleri doğaya bırakıyoruz. Buradaki amacımız bir bilinç, duyarlılık oluşturmak. Bizim devletimiz, milletimiz merhametli, hayvanları da unutmuyoruz. Tokatlı hemşehrilerimizden de yaban hayatını unutmamalarını, hayvanları bu soğuk kış gününde yalnız bırakmamalarını istiyoruz. Yaban hayatındaki hayvanlarımız, bizim dostlarımız, canlarımız. Onları yalnız bırakmıyoruz. Programda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” dedi.

YEMLEME ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK

Doğada yem bulmakta zorlanan yabani hayvanlar için yapılan çalışmalarla ilgili Valilik tarafından yapılan bilgilendirme ise şöyle oldu;

“Tokat Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünce, 2021 yılında yaban hayvanlarına yem desteği sağlamak amacıyla besi yemi, ot-yonca ve yemek artıkları, Pazar atığı olmak üzere toplamda 10 ton yemin doğaya dağıtımı gerçekleştirildi. Bugün de 400 kg. ot-yonca ve 350 kg. buğday olmak üzere toplam 750 kg. yemin doğaya dağıtımı yapıldı.

Bu kapsamda, doğanın beyaz örtüye bürünmesiyle İlimizin çeşitli noktalarında yemleme çalışmaları yapılmış ve doğaya buğday ve kuru yonca türü yemler verilerek yaban hayatının desteklenmesi amaçlanmıştır.

Yapılan yemleme çalışmaları ile ağır kış şartlarından dolayı aç kalan yaban hayvanlarının yiyecek ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanırken, yerleşim yerlerine yaklaşarak can ve mal kayıplarına sebep olmaları engellenmekte ve yaban hayvanlarının popülasyonu da desteklenmektedir. 

Hayvanlarımıza sahip çıkmak, insani sorumluluğumuz olmasının yanı sıra, vatandaşlarımızın da pencere ve kapı önlerine ellerinden geldiğince yiyecek bırakmaları ağır kış şartlarında yaban hayvanlarına destek olunması ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem arz etmektedir.

Bu kapsamda, bundan sonra da Tokat Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüz tarafından kış aylarında yem ihtiyacını karşılayamayan yaban hayvanları için yemleme çalışmalarına hızla devam edilecektir. “

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER