Yaşam

FİDANCILAR GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİ

Birlikten kuvvet doğar Atasözünden İlham alan Tokat fidancıları kooperatifleşerek bilgi birikimi ve sermayelerini bir araya getirerek üretim yapmaya başladılar.

FİDANCILAR GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİ
01-03-2022 10:09
01-03-2022 10:12

 

Birlikten kuvvet doğar Atasözünden İlham alan Tokat fidancıları kooperatifleşerek bilgi birikimi ve sermayelerini bir araya getirerek üretim yapmaya başladılar.

 

Tokat ilinde yoğun olarak fidan üretimi yapılan Şenyurt, Çarıksız ve Kalaycık köylerindeki 26 fidancı; Tokat Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün destek ve katkıları ile Şenyurt Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurarak bu kooperatif bünyesinde üretim yapmaya başladılar.

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin yapmış olduğu açıklamasında; "Kooperatifleşme ile fidan üretiminde temel giderlerin azaltılması, üretim materyallerine daha kolay ulaşılması, şahıs olarak kurulamayan tesislerin kurulması, tecrübe ve taze bilgilerin bir araya gelerek kalitenin yükseltilmesi, pazarlamanın kolaylaşması gibi çok sayıda avantaj sağlamıştır.

 

Kooperatif 2021yılında 600.000 adet değişik tür ve çeşitte meyve fidanı üretip sertifikalandırıp satışa sunmuştur. Gelecek yıllarda bir milyon, takip eden yıllarda üretim materyali tesislerinin de kurulması ile yılda beş milyon fidan üreterek İlin ve Ülkenin fidan ihtiyacını karşılayacak ve ihracat yaparak ta ülkeye döviz girmesini sağlayacaktır.

 

Meyve bahçesi kurmada en önemli unsur; ismine doğru (alınan fidanın istenen çeşit olması),kaliteli, resmi standartlara uygun, geriye doğru izlene bilir, belgeli yani Faturası kesilen sertifikası verilen üzerinde Bakanlıkça verilen sertifikasyon ve sağlık bilgilerini içeren etiketi bulunan fidanın temin edilmesidir. Kooperatif kurmakla kurumsal bir yapı oluştuğundan, kişisel para kazanma hırsı olmayacak ve çiftçiye doğru ve sayılan bu özellikleri taşıyan fidanların ulaşması sağlanacaktır.

 

Meyve bahçesi kuracak çiftçilerin fidanı nereden alırsa alsın Faturasını alıp faturaya fidanın çeşidinin ve anacının adını yazdırmaları, sertifika fotokopilerini almaları ve fidan demetlerinde sertifikasyon etiketlerinin olmasına dikkat etmeleri yararlarına olacaktır."

 

İl Müdürü Şahin, Kazova Tarımsal Kalkınma kooperatifinin kuruluş fikrini öne süren ve özellikle çalışmalarımızda  her zaman yanımızda olan, bizi yönlendiren ve Valilik olarak maddi manevi desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz Dr. Ozan BALCI' ya kurumumuz adına teşekkür ederiz" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER