USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

YETİŞKİN KRONİK HASTALIKLARINDA SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP

YETİŞKİN KRONİK HASTALIKLARINDA  SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP
09-01-2014 10:23
Google News

Medical Park Özel Tokat Hastanesi  Dahiliye Uzmanı Dr. Sezai Kaya;

 

            Kronik hastalık . yavaş ilerleyen, 3 ay ve daha uzun süreli, birden fazla risk faktörünün neden olduğu, genellikle kompli-kebir seyir gösteren ve  kişinin yaşam kalitesini etkileyen hastalıklardır. Bu hastalıklar tüm dünyada, gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin tümünde, ölüm nedenlerinin başında yer almaktadır.  Sağlık harcamalarının büyük bir kısmı (60-80) bu hastalıkların tedavisi için yapılmaktadır.

                YETİŞKİNLERDE KRONİK HASTALIKLAR

Kanser. Kardiyovasküler hastalıklar. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı .Diabet vb.Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre kronik hastalıklar  dünyada tüm ölümlerin 60’ından (36 milyon kişi) sorumludur.

                Kardiyovasküler ve diyabete bağlı ölümlerin 80’i, KOAH’a bağlı ölümlerin ise yaklaşık 90’ı düşük veta gelirli  ülkelerde olmaktadır. Kronik hastalık yükü, tüm dünyaya paralel olarak ülkemizde de  artmakta ve 22 milyon kişi kronik hastalıkların etkisi altında olup

 tüm ölümlerin 71’inin kronik hastalıklar nedeniyle olduğu görülmektedir  Türkiye’de erişkin toplumda:

  •  Hipertansiyon 15 milyon kişi (oranı 30 )
  •  Diyabet 4 milyon kişi ( sıklığı 13.7)
  •  KOAH 3 milyon kişi
  •  Koroner kalp hastalığı 2 milyon kişi olarak tesbit edilmiş.

                YETİŞKİNLERDE SOĞUK ALGINLIĞI

                 Soğuk algınlığı en sık kış mevsiminde görülür. Bunun başlıca nedenleri arasında kötü havalandırılantamlarda daha çok zaman geçirilmesi, güneş ışınlarının daha az oluşu, daha çok toplu halde yaşanması, bu mevsimde stresin daha fazla olması ve burundaki koruyucu mukozanın soğuması ile virüslerin hızla çoğalması sayılabilir.

                Soğuk algınlığı normal yetişkin bir bireyde ciddi bir risk taşımaz. Ölümcül sonuçları yoktur. Ancak altta yatan sebepleri olarak, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, önemli kalp damar hastalıkları, ciddi akciğer hastalığı olan kişilerde ilerleyip ve üstüne bakteriyel enfeksiyonlarda varsa çok ciddi sonuçları olabilecek bazı sonuçlara yol açabilir Soğuk algınlığının sebebi virüslerdir. Beş virüs ailesi içerisinde 200’den fazla virüs tipi soğuk algınlığına neden olmaktadır. Ayrıca soğuk algınlığı yapan virüslerin gerek sayıca fazlalığı gerekse virüslerin çoğalmaları esnasında antijenik yapı değiştirmeleri nedenleriyle kalıcı bağışıklık oluşmadığından insanlar kışın daha sık olmakla beraber yıllıktalama 5-10 kez soğuk algınlığı geçirmektedir. Aynı sebeplerle soğuk algınlığına karşı aşı geliştirilmesi mümkün olmamaktadır. 

                Soğuk algınlığı; hapşırık, burun akıntısı, gözlerde yanma, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, kırgınlık, tat alamama gibi belirtilerle başlar.. Şikâyetler 3-4 gün içinde azalmaya başlar. Genellikle bir hafta içinde iyileşme olur. Fakat kulak iltihabı, sinüzit, farenjit, bronşit gibi komplikasyonlar gelişirse iyileşme gecikmektedir

                Soğuk algınlığından korunmak için bazı öneriler: 
 Soğuk, vücut direncini azaltırken virüslerin çoğalarak hastalık yapmasına zemin hazırlar. Özellikle rüzgârda, cereyanda kalmak, teri üzerimizde soğutmak, soğuk su içmek, üşütmeye neden olmaktadır. Havanın güneşine aldanmadan kışlıkları giymeyi ihmal etmemeli, bedenimizi terletmeden sıcak tutmaya gayret etmeliyiz. 
                 Dengeli ve düzenli beslenmeye özen göstererek vücut direncimizi artırmalıyız. Bol C vitamini (mandalina, portakal, kivi, kuşburnu vs.) almaya gayret etmeliyiz. 
                 Kapalı ve kalabalıktamlara mümkünse girmemeli, bu tür yerlerin havalandırması iyi yapılmalı, mecburiyet varsa kısa süreli durmalı, özellikle hapşıranlardan uzak durmalıyız. 
                 Soğuk algınlığı mikropları, kontamine kapı kolu, telefon ahizesi vs. gibi yüzeylerde saatlerce canlılıklarını koruyarak durabilirler. Bu nedenle sık el yıkamaya özen göstermeli, ellerimizi özellikle hasta kişilerle tokalaşma dahil her türlü temastan sonra tekrar yıkamalıyız.
                Soğuk algınlığına yakalananlar hastalıklarını evde dinlenerek geçirmeli, topluma çıktıklarında ise mutlaka maske kullanarak başkalarına hastalık bulaştırmaya karşı tedbir almalıdırlar. 
                Durumun kötüye gitmesi, şikâyetlerin artması veya uzaması, ateşin devam etmesi hallerinde muhakkak doktora başvurulmalıdır

                YETİŞKİNLERDE GRİP

                Gribin ınfluenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Gribin çok kolay bulaşan bir hastalık olup, ``Başlıca bulaşma yolları, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız, burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmasıdır.gribin etkili bir tedavisi yoktur. Tedavisi,taya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi için ağrı kesici ateş düşürücü ilaç kulanma  şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahatı tavsiye edilir.. Doktora danışılmadan antibiyotik kullanılmamalıdır., Gripten korunmak için mevsim şartlarına uygun giyinilmesi gerektiğini, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini gripten korunmak için mevsim şartlarına uygun giyinilmesi, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmesi ve grip aşısı yapılması gerekir.

                Grip aşısı inaktive ölü bir ası olup her yıl tek doz olarak uygu­lanır. . Virüs her sene kendini yenilediği için aşı içeriği her yıl değişmektedir ve bu yüzden her yıl tekrar aşılanmak gerekir. Her yıl Eylül-Ekim-Kasım aylarında tek doz şeklinde yapılmalıdır. Grip aşısından sonra kesin koruyuculuğun başlaması için en az 10-14 günlük bir süre gerekmektedir. Aşı ile koruyuculuk sağlıklı kişilerde yüzde 80′lere varmaktadır; yaş ilerledikçe koruyuculuk yüzde 50-60′lara inmekle birlikte hastalığın hafif geçirilmesi sağlan­maktadır. Yaşlılarda hastaneye yatışları yüzde 50-60, ölümleri yüzde 80anında azaltmaktadır.grip aşısı herkese yapılması önerilmekle birlikte: gribin yaşamsal risk oluşturduğu ve tıbbi açıdan mutlaka aşılanması gereken gruplar; 65 yaşından büyük kişiler, şeker hastaları, astım hastaları, kronik akciğer hastaları, kronik kalp ve damar sistemi hastaları, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, huzurevi, bakımevinde kalanlar,kronik böbrek hastaları diyaliz hastaları,kronik kan hastalıkları olanlar. v.b hastalardır.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
D
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33