USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TSO’DA KIRMIZI – BEYAZ KOALİSYONUN GEREKÇESİ ANLATILDI

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası’nın 05 Kasım tarihinde gerçekleşen meclis seçimlerinde 3 adaylı yarışta her bir adayın salt çoğunluk için gerekli olan 13 Meclis üyesi çıkaramadığı ortamda Beyaz Liste 9, Kırmızı Liste 4, Sarı Listeden 12 üye Meclise seçilmişti.

TSO’DA KIRMIZI – BEYAZ KOALİSYONUN GEREKÇESİ ANLATILDI
08-11-2022 16:04
08-11-2022 16:05
Google News

 

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası’nın 05 Kasım tarihinde gerçekleşen meclis seçimlerinde 3 adaylı yarışta her bir adayın salt çoğunluk için gerekli olan 13 Meclis üyesi çıkaramadığı ortamda Beyaz Liste 9, Kırmızı Liste 4, Sarı Listeden 12 üye Meclise seçilmişti.

Beyaz ve Kırmızı listeden seçilen Meclis üyelerini temsilen Başkan Adayları Dr. Ali Çelik ile Ahmet Sami Ülkü pazar günü sosyal mecra hesaplarında koalisyon ile 13 rakamına ulaşıp Yönetim Kurulu Başkanı seçebilecek ortamı sağladıklarını deklare etmişlerdi. 2 yıl Beyaz Liste, 2 yıl Kırmızı Liste için Başkanlıkta uzlaşıyı duyurmuşlardı. 07 Kasım Pazartesi günü de 13 Meclis Üyesi bir araya gelerek basın mensuplarının karşısına geçtiler. Neden böylesi bir karar aldıklarını izah ettiler, sorulara yanıt verdiler. Toplantı ortamında Beyaz Listeden Dr. Ali Çelik ile birlikte Dursun Sansar (oğlu İbrahim Sansar’ın da bir oyu var), Murat Şahin, Bülent İşeri, Gökhan Muratdağı, Sinan Gökçe, Nihat Elibol ve Fatih Gökdere, Kırmızı Listeden Ahmet Sami Ülkü ile birlikte Günaydın Altuntaş, Turgay Akıntaş, Hüseyin Danabaş’tan oluşan 13 oyluk çoğunluk bulundu.

ÇELİK, “TAAHHÜTLERİMİZİN BAZILARI ORTAKTI”

Basın toplantısında ilk sözü Beyaz listenin Başkan Adayı ve seçime Yönetim Kurulu Başkanı olarak giren Dr. Ali Çelik kullandı. Ali Çelik, bazı projelerinin Sami Ülkü ile örtüştüğünü ve daha uyumlu çalışabileceklerini düşündüğü için bu yola girdiklerini kaydederek, “Cumartesi günü Tokat Ticaret Sanayi Odası’nın seçimlerini yaptık. Hep birlikte yaklaşık 1.500 civarında üye katılımıyla -son yılların en yüksek katılımıyla- oda seçimlerimizi hayırlısıyla tamamladık. Tabi seçim sonrasında seçmen bize bir mesaj verdi. Bize ‘eksikleriniz var’ dedi. Bize ya da diğer arkadaşlara tek başına oda yönetme imkânı vermedi. İkili koalisyon yapmak durumundaydık. Biz Sami Beylerle oluşturduğumuz koalisyonla bu işi götürmeyi uygun bulduk. 2 yıl biz devam edeceğiz. 2 yıl bizden sonra Sami Beyler devam edecek kendi ekipleriyle birlikte. Yaklaşık 1.500 civarında oy kullanan üyelerden 1.000’inin oyunu almış iki ekip olarak birlikte hareket edeceğiz. Yani doğrusu da bu. Bu dönemle alakalı ortaklaşa bir sorumluluğun vebalini üstleneceğiz. Odayı hangi şartlarda, nasıl aldığımızı hepiniz biliyorsunuz. Büyük bir özveriyle sağ olsun arkadaşlarımız gece gündüz çalıştı. Odanın bir takım imkânlarını düzeltmeye çalıştık. Odayla ilgili geçmişte kamuoyunda konuşulan bir takım spekülasyonları gidermeye çalıştık. Eksiklerimiz olabilir. Mutlaka oldu ki böyle bir sonuç çıktı. Hem fiziki anlamda hem odanın işlevselliği anlamında taahhütlerimiz Sami Ülkü ile üç aşağı beş yukarı aynıydı. Seçmene etmiş olduğumuz bir takım taahhütler de birbiriyle örtüşüyordu. Bu anlamda daha uyumlu çalışabileceğimiz, birlikte başarılı olabileceğimizi düşündüğümüz için böyle bir ortaklığı yaptık.” dedi.

ÜLKÜ; “HEPİMİZİN DERDİ MEMLEKET”

Tahmini olarak geçerli 1.500 oyun 450 tanesini kırmızı liste olarak aldıklarını kaydeden A. Sami Ülkü, “Beyaz liste 500 civarında, sarı liste de 550 civarında takribi bir oy aldı. Seçmenimiz üç listeye de ilgi gösterdi. Her ne kadar biz dört meclis üyesi çıkarttık gibi duruyorsa da üye desteği anlamında, oy desteği anlamında yüzdesel olarak yüzde 10-15 civarında bir oranla geride kaldık. Ama çıkan tablo Ali Bey'in de bahsettiği gibi koalisyonu gerektirdi. Sağ olsunlar iki liste de bizle görüşme talebinde bulundu, iki listeyle de görüştük. Kendi grubumuzda yapmış olduğumuz değerlendirmede beyaz listeyi tercih ettik. Bu süre zarfında ilk iki yıl biz Ali Beylerin aldığı kararlara, ikinci iki yıl da beyaz liste, bizim aldığımız kırmızı listenin aldığı kararlara destek verecek ve bu şekilde bir yönetim sergilemeyi planlıyoruz. Hepimizin gayesi, derdi memleket. Herkesin kendi kitapçığında memlekete hizmet anlamında bir şeyler var. İnşallah sadece iki listenin değil üç listenin de kitapçığını haznemize koyarız ki mecliste hep beraber olacağız ve bu anlamda doğruları beraber tespit eder, yapılabilecek ayakları yere basan projeleri birer birer hizmete sunarız” şeklinde konuştu.

SORULARA YANITLAR

            Açıklamanın bitiminde basın mensuplarının sorularına yanıtlar verildi. Sorular ve yanıtları da şöyle oldu:

Soru: Cumartesi günü yapılacak olan oylama kapalı usul mü açık usul mü yapılacak?

Cevap-Ali Çelik: Bir önceki dönemde biz kapalı oylama yaptık. Pazartesi günü ilçe seçim kuruluna itirazın son günüydü. Salı günü ise İl Seçim Kurulu'na itirazın son günüydü. Çarşamba günü seçim netleşiyor, kesinleşiyor. Perşembe-Cuma firmalara yazılar yazılıyor, temsilen kimler katılacak diye. Cumartesi öğleden önce başkanlık seçimi, öğleden sonra meclis başkanlığı seçimi yapılacak. Bu bizim kontrolümüzde değil. Yani Yüksek Seçim Kurulunun gözetiminde kapalı oylama yapılacak.

Soru: Dönüşümlü başkanlıkta iki yıl sonra istifa edilip delegeler arasında yeni bir seçim mi olacak?

Cevap –Ali Çelik: Meclis Başkanlığı'nda yeni seçim gerektiriyor. Ama başkanlıkta başkan istifa ettikten sonra yönetim kurulu içerisinden yönetim kurulu bir başkan seçiyor.

Soru: Özelikle seçmenin verdiği mesajı bir nevi milli mutabakat şeklinde okuyup güçlü bir koalisyon yapılamaz mıydı? Bu hiç gündeme geldi mi? Böylesi bir ortam oluşmadı mı?

Cevap –Ali Çelik: Yok, bu hiç tartışılmadı aramızda. Belki olabilirdi ama ilerleyen dönemlerde belki o mutabakat mecliste falan yönetimde sağlanabilir. Dediğimiz gibi biz arkadaşları her zaman bu yönetimin dışında tutmamaya çalışacağız. Bütün kararlara da ortak etmeye çalışacağız. Bunu da kamuoyuyla, basınla paylaşacağız, tartışacağız. Ben şunu istemiyorum yani geçmişte buna benzer şeyler yapıldı. Çarşıda, sokakta bu işler konuşulsun istemiyorum. Tokat Ticaret Sanayi Odası'nın meclis üyeleri falan ki bu olmayacaktır böyle kendi içindeki bir takım sıkıntıları ve sorunları orada tartışması, konuşması ve karara bağlaması lazım. Ben kendi dönemimizde buna mümkün mertebe müsaade etmediğimi düşünüyorum. Bundan sonra da öyle olacaktır.

Soru: Aranızda protokol imzalayacak mısınız, imzaladığınız takdirde bu protokole on üç meclis üyesi imza atacak mı?

Cevap –Ali Çelik: Kendi aramızda Sami Beyle bir protokol imzaladık. Her yapılan şeyin bence yazıya dökülmesi lazım. Meclis üyesi arkadaşlarımız böyle bir protokol imzalamadı. Şunu herkes bilsin ne biz bu konuştuklarımızın dışında bir şey yaparız, ne de arkadaşlarımız.  Arkadaşlarımız farklı bir yolu tercih etmeye kalkarlarsa valla kimsenin ben Tokat'ta bu işi böyle yapabileceğini düşünmüyorum. Ticaret Sanayi Odası böyle küçük işlerin yapıldığı bir mekan değil.

SORU: Sami Ülkü Bey, sarı liste ile beyaz liste arasında sizi beyaz listeye iten öncelikli görüş ne oldu?

Cevap –Sami Ülkü: Bizim projelerimiz var ve yapmak istiyoruz. Onun için de kendimize münhasır başkan, başkan yardımcılıkları, meclis başkanlığını bizim kendimizin yapması lazımdı ki sarı grupla görüşmemiz de bu sıcak karşılanmadı. Ama Kırmızı grupla kendi aldığımız meclis üyesi sayısında böyle bir imkan bulduk. 2 yıllık bir süreçte bütün üyelerimize yansıtmak üzere böyle bir çalışma zemini yaratabildiğimiz için ben bu arada beyaz gruba da bize böyle bir fırsat verdikleri için teşekkür ediyorum.

SORU: Şu an kamuoyundaki algıya baktığımızda koalisyon yapan listeleri iktidar karşıtı olarak gösterme havası var. Yani kaybeden iktidar, kazanan bir nevi muhalefet mi oldu?

Cevap –Ali Çelik: Bize her kesimden insan oy verdi. Her kesimin desteğini aldık. Bundan sonra da o kesimlerle her kesimle beraber yol yürüyeceğiz. Biz aslında bugün de burada bir arada olarak bunun mesajını vermek istiyoruz. Ticaret Sanayi Odasını, Ticaret Sanayi Odasının üyeleri kendi özgür iradesiyle yönetsin. Biz bunu istiyoruz. Bu kadar.

Cevap –Sami Ülkü:  25 kişilik üye aday arkadaşlarımızın arasında her siyasi kimlikten kişiler vardı. Ak Parti'den de vardı, Milliyetçi Hareket Partisi'nden de, Cumhuriyet Halk Partisi’nden de, İYİ Parti'den de üye olan veyahut onlara gönül vermiş meclis üyesi aday arkadaşlarımız vardı. Ama hiç bir şekilde biz siyasi olarak değil, sürekli sahada ticareti olan fikirlerimizi de ticaretin gelişmesiyle, sanayinin gelişmesiyle olan fikirlerimizi deklere ettik ve onları anlatmaya çalıştık. Tabi son geldiğimiz tabloda toplumda böyle bir kanı oluştuysa bunun sorumlusu kesinlikle bir siyasi partiye yüklenmemeli. Bu tablo bazı arkadaşlarımızın maalesef pozisyonları gereği siyasi partileri kullanmasıyla gerçekleşti. Bazı arkadaşlar pozisyonlarını kullanıp maalesef bulundukları partiye de bulundukları teşkilatlara da çok büyük zarar verdi kanaatindeyim.

SORU: Cumartesi günkü seçimde koalisyondaki on üç tane meclis üyesinden fikrini değiştiren olabilir mi?

Cevap –Sami Ülkü: Olmaması temenni içindeyiz. İki taraf da kendine güveniyor. Herkes muktedir, şerefli, namuslu, haysiyetli, iş adamı. Herkes bulunduğu yerin farkında, ekibinin veyahut bulunduğu pozisyonun farkında. Bir kader birliği yapıldı, beraber yola çıkıldı. Memleket küçük, memleket çok büyük memleket değil. Yapılan geçmişteki hataları herkes biliyor. Yani böyle bir şeyi ben düşünmüyorum bile. Fikir değişikliği olsaydı şu anki toplantımızda 13 arkadaşımızdan bir tanesi eksik olurdu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35