USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat, Tokat’ın değerlerine sahip çıkılması hususunda duyarlılık gösteren yerel basına teşekkür etti.

 Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat,  Tokat’ın değerlerine sahip çıkılması hususunda duyarlılık gösteren yerel basına teşekkür etti.
20-11-2012 10:13
Google News

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat,  Tokat’ın değerlerine sahip çıkılması hususunda duyarlılık gösteren yerel basına teşekkür etti.

Arat, yaptığı yazılı basın açıklamasında, Tokat’ın ürünlerine coğrafi işaret alınması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Arat,  “Malumlarınız olduğu üzere şehrimizin geleneksel tatlarından biri olan Tokat Kebabı’nın, Sivas Belediye Başkanı tarafından, bir Tokat türküsü olan, halk arasında ``Abum`` olarak da bilinen “Öğretmene varamadım`` müziği eşliğinde, “Sebzeli Sivas Kebabı” olarak tanıtılmaya çalışıldığı ve yine şehrimize ait, ağıt formundaki “Hey On Beşli On Beşli Tokat Yolları Taşlı” türkümüzün sözlerinin, “Hey On Beşli On Beşli Ayaş Yolları Taşlı” şeklinde değiştirilerek, oyun eşliğinde icra edildiğine ilişkin haber ve yorumlar gerek yazılı gerekse görsel yerel medyada yer almıştır.

Öncelikle yerel basınımızın gösterdiği yüksek duyarlığa teşekkür ederiz. Yaygın görsel medyanın araştırma temeline dayanmayan ve doğru bilgileri içermeyen programları toplumumuza sunduğu birtamda, yerel görsel ve yazılı medyanın sorumluluk duygusundan hareketle konuyu gündeme taşıması takdire şayandır” dedi.

  Tokat Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu olarak, doğrudan sorumlu oldukları  marka, patent, tescil gibi yenilikçi göstergelerin geliştirilmesi başta olmak üzere, meslek odası olarak doğrudan sorumlu olmadıkları  ama Tokat’ın gelişmesine ve ekonomik refahının artmasına hizmet edecek her türlü çabayı özveriyle gerçekleştirmeye çalıştıklarını, bu amaçla çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlara destek verdiklerini ifade eden Arat, açıklamasında şunları söyledi.

“Bu bağlamda, Tokat Kebabı başta olmak üzere, Tokat Bez Sucuğu, Tokat Yaprağı, Tokat Üzüm Tarhanası, Tokat Yazması ürünlerine coğrafi işaret almak için gerekli proje çalışmaları halen odamız tarafından yürütülmektedir. Bu ürünlerin dışındaki birçok ürüne de coğrafi işaret alınması yönündeki girişimlerimiz, planlamalarımıza uygun olarak devam edecektir.

Tokat Kebabı’na coğrafi işaret alınması için bizden önceki dönemde, ilgili kuruma müracaat yapılmış ancak eksiklikleri nedeniyle ilgili kurumdan onay alınamamıştır. Bu deneyim de göstermiştir ki, coğrafi işaret çalışması, özelliği itibariyle çok karmaşık ve çeşitli alt disiplinleri de içermesi açısından dikkatli, özenli ve yoğun bir çalışmayı gerektirmektedir.

Özellikle Tokat Kebabı,  içeriğinde kullanılan ürünlerin çeşitliliği nedeniyle diğer ürünlerden bağımsız olarak bir coğrafi işaret çalışmasına tabi tutulmuş olup, Tokat Kebabı’na coğrafi işaret alınması projesi, Tokat GOP Üniversitesi ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir.

Amacımız, Tokat Kebabı başta olmak üzere bize özgü ürünlerin geleneksel üretim metoduyla Tokat coğrafyası arasındaki sıkı bağı simgeleyerek güvence altına alınmasını sağlayacak, tanıtımında, reklamında veya ürünle ilgili herhangi bir yazılı belgede doğal nitelik ve özellikleri ile menşei konusunda yanlış veya yanıltıcı herhangi bir açıklama veya belirtiye yer verilmesini önleyecek tedbirleri alabilmektir. Özellikle Tokat Kebabı, niteliklerini ancak ait olduğu bu yöre içinde üretildiği takdirde kazanabilir. Çünkü bu geleneksel lezzete niteliklerini kazandıran Tokat Coğrafyasının özellikleri; klimatik iklimi, bu iklimde yapılan tarımdan elde edilen sebzeleridir.

Bu coğrafi işaret başvurumuz sonuçlandığında, Tokat Kebabı’nı andıran, çağrıştıran ürünlerle ilgili olarak izinsiz ticari kullanım önlenecektir. Toplumda haksız biçimde ürünün başka yer kaynaklı olduğu izlenimini bırakan, hatta Tokat Kebabı “stilinde”, “tipinde, “tarzında”, “türünde” yöntemiyle üretildiği biçiminde açıklama ve terimlerle kullanımının dahi önüne geçilecektir.

Bu coğrafi işaret başvurusunda bulunduğumuz diğer ürünlerimiz için de geçerli olacaktır.

Diğer taraftan, odamızın doğrudan sorumluluk alanına girmemesine karşın, kültürel değerlerimizin korunması ve kültürel kalkınmaya destek olmak amacıyla, “Hey On Beşli On Beşli” türküsünün hak ettiği saygınlığı kazanması için, Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi, GOP Üniversitesi Rektörlüğü, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Tokat Gazeteciler Cemiyeti ve Tokat Turizm Tanıtma Derneği gibi paydaşların yer alacağı  bir projenin hayata geçirilmesi çalışmaları odamız tarafından yürütülmektedir. Söz konusu proje çalışması sonuçlandırıldığında kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Bu vesileyle şunu belirtmek isterim ki,  doğrudan sorumlu olmadığımız halde, şehrimizin gelişmesine hizmet edeceği inancıyla hareket ederek, kültür turizmi, geleneksel Tokat Mutfağını içeren, yiyecek-içecek turizmi ve tarım turizmi de dâhil olmak üzere, Tokat’ta turizmin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapıyor, başka kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan değerli çalışmalara da önemli katkılar sunuyoruz.

Ekonomi Çalıştayı ile başlattığımız bu katkılar, Turizm Çalıştayı ile planlı ve bir takvime bağlı olarak sürmektedir. Turizm Çalıştayı sonucunda, Tokat’taki turizm geliştirme faaliyetlerinin etkin olarak yürütülmesi ve somut sonuçlar alınabilmesi için gerçekleştirilmesinde yarar görülen hususlar bir plan dâhilinde ve çalıştaytağımız Tokat Turizm ve Tanıtma Derneği ile birlikte hayata geçirilmektedir.

Bunlardan, turizmin yol haritası diye adlandırabileceğimiz, Tokat İli Sürdürülebilir Turizm Stratejisi Eylem Planı Projesi OKA tarafından uygun görülmüştür. Projeyi yürütecek olan Tokat Turizm Tanıtma Derneği, OKA ile sözleşme imzalamıştır. İhale süreci birkaç gün içinde başlayacaktır. Odamız bu projenin iştirakçisi ve en büyük destekçisidir.  Söz konusu eylem planı yaklaşık üç ay içerisinde tamamlanacaktır. Eylem planıtaya çıktığında, Tokat’taki turizm faaliyetleri önemli bir ivme kazanacaktır. Turizm Çalıştayı’nda saptadığımız, Tokat’taki yenilikçi göstergelerin yetersizliği hususu da, hazırlanacak olan söz konusu eylem planına dâhil edilecek olup, bize özgü ürünlerin ve yerel değerlerin coğrafi işaret çalışmaları ilgili paydaşların da katkılarıyla tamamlanacaktır.

Yine coğrafi işaret, marka, patent gibi yenilikçi göstergeler de dâhil olmak üzere, şehrimizin turizmle ilgili sorunlarının bir takvim dâhilinde çözüme kavuşturulması için Valiliğimiz bünyesinde İl Turizm Konseyi kurulması çalışmalarında da sona gelinmiştir. Çok kısa bir süre sonra söz konusu konsey kurularak, sorunlarımızın çözümünde önemli mesafeler kat edebileceğimize inanıyoruz. Amacımız uygulanabilir projeler ve eylemlerle Tokat turizmini ve Tokat’ı el birliğiyle geliştirebilmek,  zengin potansiyelimizi ekonomik değer yaratan çıktılara dönüştürmektir.

Tokat Sanayi ve Ticaret Odası sadece üyelerinin değil, üyeleri dâhil, bu şehirdeki olumsuzluklardan etkilenecek tüm kesimlerin yaşamlarında hissedilebilir bir iyileştirme gerçekleştirme düşünce ve arzusuyla , bazen direkt; bizzat kendi eliyle, bazen de katkı sunarak, destek vererek önemli ve başarılı projeleri hayata geçirmeye devam edecektir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34