USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TOKAT - ORDU KADER BİRLİĞİ VAR

okat ve Ordu illerinin ilçelerini kapsayan, "Tarih Geleceğin Aynasıdır" denilerek ortak geçmişe ayna tutulan Orta Karedeniz Havzası Tarih ve Kültür Sempozyumu Niksar ilçemizde başladı.

TOKAT - ORDU KADER BİRLİĞİ VAR
11-11-2022 15:32
Google News

 

 

Tokat ve Ordu illerinin ilçelerini kapsayan, "Tarih Geleceğin Aynasıdır" denilerek ortak geçmişe ayna tutulan Orta Karedeniz Havzası Tarih ve Kültür Sempozyumu Niksar ilçemizde başladı. 17 kurum 30 Üniversite ve 109 akademisyenin tebliğde bulunacağı sempozyumun açılış programında aslen Ordulu olan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu ile Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Niksar,  Reşadiye - Aybastı, Akkuş, Mesudiye - Korgan, Erbaa - Fatsa, Başçiftlik - Kabataş, Çatalpınar ilçelerinin yöneticileri de bulundu.

Onur Kurulunda Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Ordu Valisi Tuncay Sonel, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. M. Hilmi Güler, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan ile Tokat ve Ordu illerinin ilçelerinin belediye başkanlarının adları yer aldığı sempozyumun Bilim Kurulunda Ordu Üniversitesi, TOGÜ, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Munzur Üniversitesi, Ankara Hacı Bayramı Veli Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Milli Savunma Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi’nden akademisyenler bulunuyor.

Sempozyumun 1. Günü 11 Kasım Cuma günü Niksar ilçemizde saat 09.30 ile 11.00 arasında açılış ve protokol konuşmaları oldu.

Sempozyum açılışında Düzenleme Kurulu adına Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Demir ile Ordu Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sadullah Gülten’in adları öne çıktı ve selamlama konuşmasında Prof. Dr. Alpaslan Demir tüm paydaşlara teşekkürlerini dile getirdi.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan konuşmasında bilimin ışığında bir arada olduklarına vurgu yaptı ve özetle "Orta Karadeniz Havzasında Tarih ve Kültür Sempozyumu’nun açılış oturumunu ilçemizde gerçekleştiriyoruz. Orta Karadeniz bölgesinde bulunan tüm şehirler olarak bizler ortak bir tarihi ve coğrafyayı paylaşmıyoruz, bizler aynı zamanda ortak bir kaderi de birlikte paylaşıyoruz. Bu vesileyle gerçekleştirilen sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, tüm katılımcılarımıza şükranlarımı sunuyorum." dedi.

PROTOKOL KONUŞMALARI

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Tokat Belediye Başkanı Eyüp  Eroğlu ile Vali Numan Hatipoğlu söz aldı. Başkan Eroğlu "derdimiz şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz. İşte burada da dertliler olarak buluştuk. Bölgemizdeki eylem planlarımıza işte bu sempozyumlardan çıkan bilgileri koyacağız. Böylesi güzellikleri olan bölgemizde iddialı çalışmaları ortaya koyacağız." dedi. Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, aynı zamanda Ordulu olmasından da hareketle aynı coğrafyanın ortak paydaşlarının buluşmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirtti ve "tarihi yapıyoruz fakat tarihi yazmada pek mahir değiliz. Coğrafyayı işte bu tür sempozyumlar ortaya koyacak. 3-5 kuşak öncesini pek bilmiyoruz. İşte bu sempozyumlar tarihi derinliği ortaya koyacak." dedi.

AYBASTI BELEDİYE BAŞKANI BEYTULLAH GENÇTAN:

"PERŞEMBE YAYLACILARI TOKATLILARA DUA EDER"

Protokol konuşmaları sonrası Aybastı Belediye Başkanı Beytullah Gençtan kısa bir selamlama konuşması yaptı ve "Geçmişle bağımızı ortaya çıkaracak böylesi sempozyumları önemsiyorum. Ellik türküsü ile birlikte oynarız. İskefsür Ovası ile daha çok bağlantımız var. Perşembe Yaylası dediğimizde Türkiye’nin yaylasıdır ama yaylacılar yatar kalkar Tokatlılara dua eder." dedi.

PROF. DR. FERİDUN EMECEN:

"NİKSAR ASKERİYEDE MEMBADIR"

Açılış bildirisini Prof. Dr. Feridun M. Emecen sundu ve “Niksar’dan Fatsa’ya: 1455 – 1456 Tahrirleri ve Türkmen Askeri Yapılanmaları” anlatıldı. Prof. Dr. Feridun Emecen özetle "2 ilin ortak havzasını buluşturan sempozyumda tarih kendimizi anlamayı sağlayan bir disiplindir. Anadolu'nun Türkleşmesinde bu bölgeler uç bölgeleridir. Batı Anadolu’ya dek dayanan Müslüman Türk kimliğinde önemli yeri vardır. Danışmendlilerin Karadeniz’deki hakimiyeti çok önemli örnekleme zemini oluşturuyor. Niksar’dan Fatsa'ya dek uzanan hatta askeri çekirdeğin membasını Niksar oluşturmakta. Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de Trabzon'u fethinde çok büyük etkisi olmuştur." dedi.

Birinci günün öğle sonrası Erbaa ilçemize geçildi ve orada da oturumlar oldu.

Sempozyumun 2. Günü  Ordu Aybastı ilçesinde gerçekleşecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
D
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33