USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TOKAT İÇİN TARİHİ SEMPOZYUM

“Ülkemizin önemli sorunlarından birisi tarihi yapıyoruz ama kayıt altına alamıyoruz. Üniversitelerin şehirler üzerine yapacağı çalışmalar kadim medeniyetimizin geleceğe çok daha sağlam şekilde ilerlemesi için büyük bir önem taşımaktadır.”

TOKAT İÇİN  TARİHİ SEMPOZYUM
14-10-2022 15:57
14-10-2022 15:58
Google News

Tokat’ta 1986‘dan beri belirli zamanlarda düzenlenen Tokat Sempozyumlarının beşincisi Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi ve TOGÜ işbirliği, Üsküdar Belediyesi ve Türk Tarih Kurumu’nun verdiği destek ile 14-15-16 Ekim Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerinde gerçekleşiyor.

            5. Tokat Sempozyumunun açılışı dün sabah Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Taşlıçiftlik Yerleşkesi 15 Temmuz Kongre Salonu’nda oldu. Saat 09.00’da müzik dinletisi ile başlatılan sempozyumun açılış faslında üniversitenin 30. Yıl videosu izlendi. “Her şey 1992 yılında, daha güçlü Türkiye için el ele verenlerin çabası ile başladı. 2 fakülte, 3 meslek yüksek okulu ve 2 enstitü ile Tokat için güçlü bir üniversitenin temelli atıldı.” ifadeleriyle başlayan videoda üniversitenin geldiği konum izah edildi, uluslararası mecraya açıldığı vurgulandı.

 

REKTÖR ŞAHİN’İN TEŞEKKÜRÜ

TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin selamlama konuşması yaptı. “Bugün ülkemizin dört bir yanından gelen araştırmacılar Türkiye’nin köklü bir tarihe ve zengin bir kültüre sahip şehrimizde, Tokat’ın geçmişine ve bugününe ait az bilinen ya da bilinmeyen çok büyük özelliklerini gün yüzüne çıkaracaklar. Yeni bilgiler kazandıracak katılımcılara teşekkürlerimi arz ederim.” dedi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz’a ve yürütme ekibine, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin’e, Tokatlı akademisyen ve Rektörlerden Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Mehmet Karataş, Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Prof. Dr. Orhan Uzun, Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve Tokat Valisi Numan Hatipoğlu’na, Bilim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Aydın’a, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı eski YÖK Başkanı ve Prof. Dr. Yekta Saraç’a sempozyumun yapılmasındaki desteklerinden ötürü teşekkürlerini dile getirdi.

 

BİLİM KURULU ADINA KONUŞMA

Sempozyumun Bilim Kurulu adına İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak kürsüye davet edildi. Sempozyumun temellerini atan isimlere tek tek teşekkür etti. Bildiri çağrısına çıkıldığı günden itibaren yoğun bir taleple karşılaşıldığını belirtti ve “Bilim Kurulu ve sekreterya oluşturuldu, gelen tebliğler değerlendirmelerden sonra kabul edildi. 3 gün boyunca 43 oturum 159 bildiriden meydana geldi. Tarih, gelenek, inanç, edebiyat, siyaset, sanat, spor, mimari eserler, tarım ve gastronomi gibi farklı disiplinlerin uzmanları sunum yapacaklar.” dedi.

 

DÜZENLEME KURULU ADINA KONUŞMA

Düzenleme Kurulu adına Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu konuştu, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz’ı gösterip emeklerinden ötürü teşekkürlerini dile getirdi. “Sempozyumları düzenlemek öyle kolay sanılır ama hoca insanın nazını çekmek öyle kolay değildir. Buraya gelenler bana döndü dediler ki, hocam senin memleket ne güzel bir yermiş. İşte Tokatlı ulema erkanı toplayıp Tokat protokolü ile konuşuldu, sempozyum düzenlendi. Rahmetli Recep Yazıcıoğlu’nu burada rahmetle anıyorum. Daha Türkiye’de sempozyum nedir bilinmezken 1984 yılında Tokat’ta Şeyhülislam İbni Kemal Sempozyumu yaptı. İşte şimdi yine bir sempozyum yapılıyor. 159 tebliğ sunuluyor. Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız eski Tokat’ı yeniden canlandırıyorlar, bundan da memnuniyet duyuyorum. Çünkü bu şehri her gören ne güzelmiş diyor. Yeşili, tarihi güzel. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

 

ESKİ DEVLET BAKANI EREK: “TÜRKİYE’NİN BAĞRINA DAMGA VURULUYOR”

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin kuruluşunda emeği olan Tokat siyasetinin duayen ismi, dönemin Bakanı, eski Devlet Bakanı Ali Şevki Erek kürsüye davet edildi. “Tanıtım videosunu seyrederken çok duygulandım. Lafı uzatmayacağım, mealen anlatacağım, 21 Eylül 1995’te yine bu kürsüde o zaman daha 3 yaşındaki bir bebek gibi üniversitemiz. Bir açılış konuşması yapmışım ve şöyle demişim, Bir üniversite yeni doğan, kucağa alınan bebek gibidir. O bebeğe annesi bakacak, biraz daha büyüyecek, serpilecek, koşacak, genç, dinamik, güçlü kuvvetli, kendini açık şekilde ortaya koyan bir abide olacak demiştim. İşte bu tanıtma filmini gördükten sonra ya rabbi bu mutluluğu bana tattırdığın için hamdüsena ediyorum, dedim içimden. Çünkü o çocuk büyüdü, serpildi, fakülteleriyle, 6 binden 35 bine çıkan öğrencisiyle, 4 bine yakın yabancı öğrenciyi eğitmesiyle, hele hele bu değeri ölçülemez sempozyumla da tarihi bir belgeyi Türkiye’nin bağrına damga gibi vuruyor. Emekleri geçenden Allah razı olsun. Herkesi sevgi saygıyla anıyorum. Böyle bir yarışta Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi çizgiyi yakaladı. Bu bir tarihi gün, Tokat’ın bilinmeyen yönlerini sergileyecek. Ben Tokat’ta 1850’li yıllarda Osmanlı İmparatorluğu döneminde 4 karayolu gümrüğünün bulunduğunu, bunların İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Halep arasındaki iken birinin de Tokat’ta olduğunu işte bu gibi sempozyumlarda öğrendim. Şimdi bu sempozyumda daha farklı bilgileri de öğreneceğiz. Sevgili gençler, Dünya korkunç bir yarış içinde. Bu yarışta kendimizle yarışabiliriz ama bu yarış bir başka Dünya yarışı, hangi bazda, konuda yarışıyoruz, kazanmak için nasıl olmamız lazım, TC. vatandaşı olarak önde yer almak için neye ihtiyaç duyuyoruz, bir köylü, çiftçi, esnaf, doktor, mühendis olarak bu yarışta olduğumuzu unutmamak lazım. Birbirimize olan sevgi ve saygıyı hiçbir şekilde eksiltmeyerek bu kahraman ülkenin önde gidebilmesi için bir arada yaşamanın sırrını birbirimizi kucaklayarak bulmanın bir reçete olduğunu burada ifade etmek istiyorum.” diyerek sözlerini bitirdi.

 

VALİ HATİPOĞLU VE BAŞKAN EROĞLU’NUN KONUŞMALARI

 Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ile Tokat Valisi Numan Hatipoğlu da sempozyum açılışı vesilesiyle yaptıkları konuşmalarda Tokat’a gelen akademisyenlere, katkı sunanlara teşekkürlerini dile getirdiler. “Aidiyet duyduğumuz güzel şehrimiz için önemli bir sempozyum, tarihe not düşülecek kıymetli bilgiler çıkacak. Bizlere yol haritası çizecek. Şehrimizin büyümesi, bilinirliğine vesile olsun istiyoruz. Geçmişin ihyası geleceğin inşası sloganı ile hizmete devam ediyoruz. Tokat gerçekten üniversite camiasına verdiği hizmetle bambaşka noktada. Ülkemizin önemli sorunlarından birisi tarihi yapıyoruz ama kayıt altına alamıyoruz. Anadolu’da ailelerin büyük kısmı üç beş kuşak öncesine dair bilgilere sahip değildirler, genel olarak yetersiz kalmaktadırlar. Bu da gelecek için çok büyük sorunlarla karşılaşmaya vesile olmakta. Bu anlamda üniversitelerin şehirler üzerine yapacağı çalışmalar kadim medeniyetimizin geleceğe çok daha sağlam şekilde ilerlemesi için büyük bir önem taşımaktadır. Bu tür sempozyumlara destek vermeye sonuna kadar devam edeceğiz.” dediler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35