USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

"KADIN İÇİN UMUT VERİCİ DEV ADIMLAR ATMALIYIZ"

Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği ve Merhamet Teşkilatı Tokat İl Temsilciliği tarafından 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü" kapsamında farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.

"KADIN İÇİN UMUT VERİCİ  DEV ADIMLAR ATMALIYIZ"
22-11-2022 15:55
22-11-2022 15:56
Google News

 

Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği ve Merhamet Teşkilatı Tokat İl Temsilciliği tarafından 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü" kapsamında farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.

Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Başkanı Fatma Dincer, Proje Konağı önünde yaptığı açıklamada kadın sorunlarının kapsayıcı,  umut verici,  dev adımlarla çözülmesi gerektiğini ifade etti. Program sonrası 5 ayrı kahveyi ziyaret ederek konuyla ilgili hassasiyeti dile getirdi.Katılımcılara eşlerine götürülmek üzere bronşlar hediye edildi. Programda katılımcılar "Hepimiz Bir İnciyiz" yazılı dövizler taşıdı.

“Kadına Şiddete Hayır” pankartı ile konuya dikkat çekmek için kıraathanede bilgilendirme yapan Başkan Dinçer, "Pablo Picasso tablolarında başta 'Ağlayan kadın' zulmün evrensel tanımı olarak da nitelendirilmektedir. Ne şekilde olduğu fark etmeksizin ardından çok büyük yıkım ve trajedi bırakır. İnsanların yaşam hakları varken iç savaş sonucu ellerinden alınan bu hak ve kaybedilen her şey ile birlikte oluşan duygusal yoğunluk, yıkım ve trajedinin insanlar üzerinde bıraktığı şoku, hüznü ve melankoliyi devamı olarak resmetmiştir. Picassonun tablo kadınları gibi mülteci kadınlar da hayatlarını görülmez olarak devam etmekte herşeyi görüyor her şeyden derin etkileniyor ama sesleri sessiz çığlık gibi günbegün gün artmakta." dedi.

Başkan Dinçer, toplumda kadına şiddete yönelik bilinç ve duyarlılığın artırılması, farkındalığın sağlanmasının önemli olduğunu belirterek, "Cinsiyetin cinsiyetle aynı şey olmadığını belirtmek önemlidir. Toplumsal cinsiyet, bunun yerine çeşitli toplumlarda kadın ve erkeğe atanan farklı sosyal rollere atıfta bulunur. Cinsiyet rolleri ve insan hakları konusundaki tartışmalar, kadınların geleneksel olarak cinsiyet ayrımcılığına ve eşitsizliğe maruz kalma olasılığının çok daha yüksek olması gibi basit bir nedenden dolayı genellikle kadın haklarına odaklanır. Ancak bu eşitsizlikler, kadın haklarını erkeklerin rol ve sorumluluklarından ayrı ele alarak çözülemez. Bazı Devletler, iş ve insan hakları bağlamında cinsiyet eşitliğini artırmak için yasal önlemler uygulamıştır. Ayrıca, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi  (UNGC) ve BM Kadınlar tarafından geliştirilen Kadının Güçlenmesi İlkeleri , “kadınları işyerinde, pazarda ve toplumda güçlendirmeyi” amaçlamaktadır. İlkeler aynı zamanda “cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlendirilmesini teşvik etmek için kurumsal eylem için iş gerekçesini de vurgulamaktadır.”

Kadın Yoksulluğu Raporu yayınlandı.

Raporda takip edilen hanelerdeki kadınların yüzde 50,33’ü okur yazar değilken,işsiz kadınların yüzde 52’sinin çalışmama sebebinin ise çocuk bakımı olduğu kaydedildi. Öte yandan işsiz erkeklerin ise yalnızca yüzde 1’inin çocuk bakımı sebebiyle çalışmadığı belirtildi.

YOKSUL KADINLAR ÇOCUK YAŞTA, EKONOMİK SEBEPLERLE EVLENİYOR

Yoksullukla mücadele eden kadınların çocuk yaşta, ekonomik sebeplerle evlendiği belirtilen raporda, bu kadınların eğitim haklarına erişemediği, bakım yükü sebebiyle çalışamadıkları, sağlık hizmetlerine, doğum kontrol araçlarına ve menstrual ürünlere erişemedikleri ve şiddete maruz bırakıldığında ise adalete erişemedikleri kaydedildi.

ÜCRETSİZ BAKIM İŞİ KADINLARA YÜKLENİYOR

Kadınların erkeklerin en az iki katı kadar ücretsiz bakım işi üstlendiği belirtilen raporda, bir senede verilen karşılıksız bakım yükünün ortalama maliyetinin 10,8 trilyon dolar olduğu aktarıldı. Buna göre, dünya çapında, ücretli ve ücretsiz emek hesaba katıldığında bir kadın hayatı boyunca bir erkeğe göre dört sene daha fazla çalışıyor.

YOKSUL KADINLAR ÇOCUK BAKIMI NEDENİYLE ÇALIŞAMIYOR

Takip edilen yoksul hanelerde bulunan kadınların yüzde 75,16'sının, erkeklerin ise erkeklerin yüzde 33,17'sinin çalışmadığı, kadınların yüzde 18,24'ü günlük işlerde çalışırken yüzde 5,71'inin düzenli işlerde çalıştığı belirtildi. Kadınların yüzde 52'sinin çalışmama sebebi çocuk bakımı olurken çalışmayan erkeklerin ise yalnızca yüzde 1'i çocuk bakımı sebebiyle çalışmıyor.

Raporda takip edilen hanelerdeki kadınların yüzde 50,33’ü okur yazar değilken,işsiz kadınların yüzde 52’sinin çalışmama sebebinin ise çocuk bakımı olduğu kaydedildi. Öte yandan işsiz erkeklerin ise yalnızca yüzde 1’inin çocuk bakımı sebebiyle çalışmadığı belirtildi." İfadelerini kullandı.

KADINA ŞİDDETİ KINIYORUM

Merhamet Teşkilatı Tokat İl Temsilcisi Selahattin Alaçam, “Kadınlara yönelik her türlü şiddeti kınıyorum. Teknoloji çok gelişti ama insanlık gelişemedi. Mülteci kadın olmak, naif omuzlarına vatansızlık çöktüğünde, meçhul çöktüğünde, evlatlarının geleceğine ilişkin korku ve kaygılarla bakıyorlar. Bu zor durumu birlikte aşmamız lazım” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35