USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ORGANİK ÇİFTÇİLERİNİN GÜMÜŞHACIKÖY İNCELEMESİ

ORGANİK ÇİFTÇİLERİNİN GÜMÜŞHACIKÖY İNCELEMESİ
11-06-2013 10:39
Google News

Gelişmiş ülkeler, insan sağlığını tehdit eden hastalıkların ilk sırasına koyduğu kanser ile mücadelede beslenme alışkanlıklarının yanısıra, çevre kirliliği, doğal yaşamdan uzaklaşma, daha erken ve daha fazla ürün elde edebilme arzusu ile tarım alanlarındaki yüksek miktarlarda kimyasal ilaç uygulamalarına dikkat çekiyor.

Ülkemizde de doğa ve çevre sorunlarının giderilmesi ve insan sağlığı amaçlı çalışmalarda, kimyasal ilaçların kullanılmadığıganik tarım uygulamaları günden güne yaygınlaşıyor.

İnsan odaklı tarımın baş aktörü olarak kabul görenganik tarım ürünleri, insan sağlığına yaptığı olumlu katkılar nedeniyle de tüketiciler tarafından aranan ürünler olarak nitelendirilmektedir. “Önce İnsan Sağlığı” düşüncesi ile harekete geçen Niksarlı çiftçilerimizganik tarım yapabilmenin zkoşullarını göğüsleyerek 118’e ulaşan sayıları ile kamuoyunun dikkatini çekiyor.               

 

         İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nünganizasyon ve desteği ile Gemsa Tarım Danışmanlık teknik elamanlarından Ziraat Teknikeri Necdet Çağıl  rehberliğinde Niksar Organik Meyve Yetiştiricileri Birliği’nin yönetici ve üyelerinden oluşan bir gurup önder çiftçi ile “Organik Tarımda Yeni Mücadele Yöntemleri”ni öğrenmek amacıyla 06.06.2013 tarihinde Amasya İli Gümüşhacıköy ilçesine bağlı Gümüş köyündekiganik meyve üretimi yapılan bahçelere ziyaret düzenlendi. Geziye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Namık Özdüzgün, teknik personellerden Ali Osman Türker ve Mevlut Metin, Serenli Belde Belediye Başkanı Nurettin Keleş, Niksar Organik Meyve Yetiştiricileri Birlik Başkanı Abdullah Bektaş, birlik üyelerinden Serenli Beldesi’nden Emekli Öğretmen Ali Yıldırım, Şeyhler Köyü’nden Hakkı Yıldız, Ahmet Gürbüz, Kiracı Köyü’nden Şahin Özyurt ve Azim Küpeli, Tepeyatak Köyü Muhtarı Lütfi Bolat, Arpaören Köyü’nden Erhan Özyurt veganik tarım uygulamalarına gazete yazıları ile destek veren NİDOST (Niksar Doğa Sporları ve Turizm Derneği) üyesi Cihat Taşkın katıldı.

         Gezide ilk olarak Ak-Elma A.Ş. sahibi Organik Meyve üreticisi Fatih Ak’ın 17 Dönümlük bahçesine ziyarette bulunuldu. Ziyarette, 7 yıllıkganik tarım yapan Fatih Ak ilkönceganik tarımın yasal yönetmeliği ve çiftçi-Sertifika kuruluşu-Bakanlık denetlemelerine değinerek tarafların dikkat ettikleri hususlar ileganik tarımda yaşanan sorunlar hakkında sunum yaptı. Arazi gezisinde ise tam bodur elma bahçesindeki Fuji, Raşka, Golden ve Pinkleydi elma çeşitleri üzerinde ayrı ayrı çeşit özelliğine de dikkat ederek bitki besleme, mücadele yöntemleri, sulama ve budama konularında teknik bilgiler verdi. Mücadele yaparken bir üretim sezonu için sertifikasyon kuruluşlarının izin verdiği değerlere dikkat edilerekganik mücadele yapılması gerektiği bu araklıklara değindi. İzin verilen değerden yüksek çıkması durumunda 5 yılganik tarımdan men edilme ve para cezalarının mevcut olduğunu belirterek üreticilerimizi dikkatli olmaları gerektiğini konusunda uyararak fazla kükürt uygulamasının sakıncalarına değindi. Elma iç kurdu mücadelesine başlamak amacıyla gözlem tuzaklarının hazırlanışı için gerekli malzemeler ile ve damlama sulamada sulama aralıkları, depolama, paketleme ve pazarlama yöntemleri hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

 

        Niksarlı çiftçilerin katıldığı gezinin ikinci durağı olarakganik tarımı ekotrizm ile birlikte yapan emekli öğretmen İbrahim Bayrak’ın bahçesi ziyaret edildi. Bahçe gezisinde İbrahim Bayrak tarafındanganik tarımın sorunları ve aşılması için yapılması gerekenler hakkında bilgilendirme yapıldı. Daha sonra ekoturizmin koşulları ve dikkat edilmesi gereken ayrıntılar hakkında soru soran çiftçilere ekoturizm için başlangıçta yapılması gerekenler ve kuralları hakkında Niksarlı önder çiftçiler bilgilendiler. Birlik başkanı Abdullah Bektaş ve üyeler araç tahsisi ve tüm desteklerinden dolayı Mehmet Ali Yavaş’a,ganizasyon için ilçe Müdürü Namık Özdüzgün ve Ziraat Teknikerlerinden Ali Osman Türker ve Mevlüt Metin’e teşekkür ettiler.

 

         İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Namık Özdüzgün inceleme gezisiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları belirtti; “İlçemizdeki tarım alanlarına yapmış olduğumuz ziyaretler sonucu özellikleganik tarım yapan ve elma üretimi yapan çiftçilerimizin bitki koruma noktasında bazı sorunları olduğunu saptadık. Bu sorunların giderilmesi amacıyla, uzun yıllarganik tarım faaliyetini gerçekleştiren, bizim çiftçilerimizden daha fazla bilgi ve deneyime sahip çiftçileri tespit ederek Niksarlı çiftçilerimizle buluşturma gayreti içinde olduk. Bu amaç çerçevesinde bugün Amasya, Gümüşhacıköy’deki 7 sene boyuncaganik tarım yapan Fatih Bey’in bahçesine geldik ve kendisinin değerli bilgilerinden yararlandık. Ben gerek şahsım adına ve gerekseganik tarımla uğraşan çiftçilerimiz adına bu gezinin çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

 

         Organik tarımın farklı bir boyutu olan Ekoturizm yapan İbrahim Bey’i ziyaretimizde ise ekoturizm ile ilgili dikkat edilmesi gereken husular hakkında bilgilendirme yapıldı. İbrahim Beyin son 7-8 yılda yabancı ülkelerden gelen 150 turisti ağırladığı ifadesi çiftçilerimiz arasında ilgi uyandırdı. Bu farklı bir tecrübe oldu. Eminim ki, önümüzdeki yıllarda ekoturizmi yapmak isteyen, denemek isteyen çiftçilerimiz olacaktır. Bizler de konuyla ilgili olarak gerekganik tarım gerekse ekoturizm hakkında yardım etmeye çalışacağız.

 

         İnsan odaklı ve sağlıklı yaşamın gereği olarak, özellikle önemsediğimizganik tarımın, gelecek kuşaklarımıza daha yaşanabilir bir dünyayı miras bırakabilmenin temel koşulu olarak görmekteyiz. Ben bugünkü çalışmanın ilçemiz tarımına,ganik tarım faliyetinde bulunan çiftçilerimize ve ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnceleme gezimizin ulaşımını sağlayan il müdürlüğümüze ve ikram edilen öğlen yemeği için AKC Tarım,Hayvancılık Sanayi Ltd. Şti.’ne teşekkür ediyoruz” dedi.

 

         Niksar Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Bektaş daganik tarım ürünlerinin pazarlama sorununa değindiği konuşmasında; “Organik ürünlerin yetiştirilme güçlüğünün yanısıra pazarlama yöntemlerinde yaşanan sorunların da üreticimizi üzdüğünü belirtmek isterim. Konvansiyonel ürünlere göreganik tarımın maliyet masraflarının yüksek olması, elde edilen ürün miktarının nitelikli ama az olması ve pazarlama daganik meyve ve sebzenin fark edilebilirliğinin kazandırılmamış olması sorunlarımızı derinleştirmektedir. Organik üreticilerimiz ürünlerini, ilçe pazarlarında, kendilerine ayrılmış özel bir alanda belgeli olarak tüketiciye ulaştırabilmeliler. Belgesi beyan edilmişganik ürün bulmakta güçlük çeken tüketicilerin deganik adını kullanarak sertifikasız satış yapan fırsatçıların elinden kurtarılması noktasında yerel yönetimin ilgili birimlerine büyük görev ve sorumluluk düştüğüne inanıyorum. Amasya Gümüşhacıköy’e yaptığımız bilgilendirme ve inceleme gezimizin çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Sebep ve destek olan herkese teşekkür ediyor, bu çalışmamızın tüm çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.    

 

         Organik tarım bilincinin yaygınlaşması amacıyla, üreticilere tahsis edilecek özel alanda,ganik ürünlerin doğrudan ve bilgi karmaşasına neden olmaksızın “Organik Üretim” belgeli olarak satışının yapılmasının pazarcılık disiplinine katkı sağlayacağı da uzmanlar tarafından belirtilmektedir.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35