USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MİLLETİN FERASETİNE GÜVENİYORUM

“İşleyen bir fabrika enkaza dönüşüyorsa Türkiye iyi yönetilmiyor demektir.”

MİLLETİN FERASETİNE   GÜVENİYORUM
21-10-2022 15:54
21-10-2022 15:55
Google News

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tokat İl Örgütünün hazırladığı programlara katılmak üzere 19 Ekim Çarşamba günü akşamı Tokat Havalimanına uçak ile gelmişti. 20 Ekim günü sabahı Tokatlı sanayici ve iş adamları toplantısıyla başlayan program, Meydan Yeni Yolda esnaf ziyareti, Alin Otel’de kanaat önderleri, muhtarlar, stk temsilcileri ile toplantı, gençlik kolları toplantısı ve akşamında da kanaat önderleri toplantısı ile gün boyu sürmüştü. 21 Ekim Cuma günü sabahında, Tokat Turhal Karayolu üzerinde bir dönem sigara fabrikası olarak hizmet veren ancak özelleştirme sonrası özel müteşebbisin elinde kapatılan, binaları yıkılan, moloz dökme/depo alanı olarak kullanılan eski Tekel Sigara Fabrikasının önünde Tokat çiftçisiyle buluştu, onları dinledi, basına açıklamalarda bulundu. Ortamda yer alan “AKP’nin ülkeyi getirdiği durum / Üreten fabrikadan yıkılan fabrikaya / Mağduruz” yazılı, sigara fabrikasının çalışır haldeki fotoğrafı ile hali hazırdaki moloz yığınlı durumunu gösteren fotoğraflı pankart dikkat çekti. Konuşma alanına mısır koçanları, şeker pancarı ve tütün getirilerek sergilendi.

            Saat 11.00’da başlayan programa bir dönem Tokat’ta Tek Gıda İş Sendikası’nın Tokat Şube Başkanlığını yapmış ve halen Ankara’da profesyonel sendikacı olarak emekçi, işçi hakkını koruyan Suat Karlıkaya, Çerçi köyünden mısır üreticisi bir hemşehrimiz, Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifinin bir üyesi, Tokat Erbaa Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Tarık Taşkesen katıldılar. Tokatlı tütün, mısır, pancar üreticileri adına konuştular, dertlerini dile getirdiler. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ile İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz’ün de olduğu ortamda dinledikleri üzerine yanıtlar verdi.

 

TEK GIDA İŞ SENDİKASI’NDAN SUAT KARLIKAYA:

“KİMSENİN YAPTIĞI YANINA KÂR KALMAMALI”

Tekgıda-İş Sendika Temsilcisi Suat Karlıkaya; “bulunmuş olduğumuz sigara fabrikasının alanı buradaki çalışan işçilerin umudu, bizim geleceğimiz çocuklarımızın geleceği idi. Biz hayaller kuruyorduk ama maalesef ki bir özelleştirme belası geldi, buldu. 2004 yılında o dönemin Başbakanı şu anda Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tokat Cumhuriyet Meydanı'nda Tokat Sigara Fabrikası satılsa özelleşirse bile kapatılmayacak diyerekten bağırırken biz Tek Gıda İş Sendikası olarak o fabrika özelleşirse satılır dedik. Türkiye'ye mal olmuş bir özelleştirmeye karşı Tek Gıda İş Sendikası olarak mücadele verdik. Ama maalesef ki bugün gelmiş olduğumuz noktada arkamızdaki moloz yığını özelleştirmenin bir sonucu olarak görünüyor. Tokat Sigara Fabrikasındaki çalışan işçilerin geneli Tokat'tan giderken ve Tokat’a gelirken bu moloz yığını görmek istemiyor. Özelleştirme sonucunda Tokat'ta bin kişinin çalıştığı ve alenen 5 bin kişiye nakliyecisi ile yedek parçacısıyla sanayicisiyle yaklaşık 20 bin kişiye hitap eden Tokat Sigara Fabrikası bu topraklardan çalındı. Tokat bir köy olmaya mahkum edildi. Kimsenin yaptığı yanına kâr kalmamalı. Bugün bu sigara fabrikasını moloz yığını haline getirenler muhakkak bunun hesabını vermeli” dedi.

 

ÇERÇİ KÖYÜNDEN MISIR ÜRETİCİSİ:

“TABAN FİYAT UYGULANMIYOR. TÜCCARLARIN ELİNE KALDIK”

            Çerçi köyünden mısır üretici hemşehrimiz de adını vermeksizin yaptığı konuşmada “mısır üreticisiyim. Hükümetin bize vermiş olduğu taban fiyat 5700 lira diye açıklama yaptılar ama şu an mısır yaklaşık 80 kuruş / 1 liraya yakın eksik fiyata alıyor tüccarlar. Bundan mağduruz. Benim amacım burada siyaset falan yapmak değil ama tüm ektiğimiz ürünlerde verilen taban fiyatlar uygulanmıyor. Bu pancarda da böyle buğdayda da böyle mısırda da böyle. Biz bu konuda mağduruz. Mağduriyetimizin giderilmesi lazım. Ben ve bütün çiftçiler, Türkiye genelindeki mısır ekicileri herkes mağdur. Bunun hükümet tarafından giderilmesi gerekiyor. Burada Devlet Mahsulleri Ofisimiz yok, tarım ofisi olmadığından ötürü tüccarın eline kaldık. Tüccarın da vicdanın işte, o da 1 lira aşağıya alıyor. Vatandaş ne yapsın? Mecbur ektiğini biçmek zorunda, biçince de tüccarın kucağına düşüyoruz.” diye derdini yandı.

 

TURHALLI PANCAR EKİCİSİ:

“VERİLEN RAKAM KURTARMIYOR. KOOPERATİFİMİZ BİZE TESLİM EDİLSİN.”

            Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi olduğunu beyan eden ve adını vermeyen hemşehrimiz de dertlerini dile getirdi ve “ben Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi üyesiyim. Şu anda 68 bin üyemiz var. Bizim yem fabrikamız, tesislerimiz satılmaya kalkışılıyor, buna müdahale ediyoruz. Son iki buçuk yıldır kayyumla yönetilen bir kooperatifimiz var. Pancar şu anda 1 ton pancardan iki çuval şeker elde ediliyor ama şu anda bize verilen rakam bizi kurtarmıyor. Yani şu anda isteğimiz biran önce kooperatifimizin üyesine teslim edilmesi ve seçimlerinin yapılmasıdır. Gereken dilekçemizi veriyoruz ama hiçbir yerden yanıt alamadık. Çiftçimiz mağdur. Malzememizi bile alamıyoruz kooperatiften. Bu konuda bize yardımcı olursanız seviniriz.” dedi.

 

TÜTÜN EKİCİLER KOOPERATİFİ BAŞKANI TARIK TAŞKESEN:

“TEKELİMİZİ GERİ İSTİYORUZ. TEŞVİK BEKLİYORUZ.”

            Erbaa Tütün Ekicileri Kooperatifi Başkanı Tarık Taşken de tütün üreticilerinin dertlerini dile getirdi ve özetle şunları söyledi:

            “Orta Karadeniz'in üretim merkezi Tokat'ta hoş geldiniz. Yerli basma Türk tütünü ekonomik değeri en yüksek tarımsal değerlerden biridir. Bugün dünya piyasa değeri 700 milyar dolara ve Türkiye'de 20-30 milyar dolar ekonomik değere sahip bir güçtür. Yalnız bu tütünü üreten çiftçiler buradan sadece % 4 pay alıyoruz. Bu payın yükselmesi için mazot giderleri, tarımsal ve gübre giderleri, tarla ve arazi giderleri bizim çiftçimizi son günlerde çok zor durumlara sokmuştur. Hükümetimizin, devletimizin, tekel ve tekel işletmelerini kapattıktan sonra özel sektörlerle sözleşmeli üretime geçtik. Bizler açık arttırma sistemi, devlet teşviki, özellikle Yunanistan ve Avrupa ülkelerinde kilosu 5 € olan bakın Avrupa'da dünyada döviz bazında 04,34 sente gelen yani ortalama 70-75 tl fiyat istediğiniz ürünümüzü hâlâ 40 liraya vermekteyiz sözleşmeli olarak. Biz bunlar için sizlerin desteğini bekliyoruz. Ülkesi milleti ve ailesi üreten tütün çiftçisi Niksar, Erbaa bölgesi, tütün çiftçisi sayısı 5 binden 1500 üreticiye düşmüştür. 45000 üretici Tokat'ta tütün üretirken 1.500 kişi üretmektedir. Tekelimizi geri istiyoruz. Tekel emekçisi, çiftçisinin üretim yapmasını istiyoruz. Tekelden mağdur olan işçilerin dertlerine ortak olmanızı istiyoruz. 40-45 TL bandında olan fiyatların 4 Avro yani 70-75 TL bandında olmasını istiyoruz. Devletimizden, sizlerden en büyük desteğimiz. Mecliste bu konuları her zaman taşıyorsunuz. Her zaman üreticinin ve çiftçinin yanındasınız. Üretime çok önem veriyorsunuz. Türkiye'nin geleceği üretimdedir, üretimden başka çaremiz yoktur. Biz pandemide ürettik. Hafta sonu da ürettik, her zaman ürettik ama ürettiğimizi karşılamıyoruz. Sigara olarak 10 gramını 300 TL’ye alıyoruz, böyle bir şey olamaz. Üretirken stopaj ödüyoruz, % 80 vergi ödüyoruz sigarada. 1 paket sigara 20 dal, 15 dalı vergiye gidiyor ama dergiden de paylaşıyoruz. Mısır çiftçisi, üzüm çiftçisi, ayçiçeği çiftçisi destek alıyor, biz destek alamıyoruz. Tütün enteresan bir bitki diye sanayi ürünü diye bize teşvik vermiyor devletimiz. Bilgilerinize arz ederim, sayın Genel Başkanım.”

 

KILIÇDAROĞLU: “ÇİFTÇİ TOPRAĞA KÜSTÜRÜLDÜ”

            Üreticileri dinleyen Kemal Kılıçdaroğlu, özelleştirme yapılırken Tokat’a geldiklerini ve mücadele verdiklerini hatırlatarak, “Tokat Sigara Fabrikası’nın olduğu bu yer, bir dönem binlerce insanın çalıştığı, alın teri döktüğü, evine helal ekmek götürdüğü bir yer. Burayı özelleleştirdiler. O zaman ben buradaki özelleştirmenin hangi amaca hizmet ettiğini dilimin döndüğü kadar anlattım. Cumhuriyeti kuranlar ‘her fabrika bir kaledir.’ demişlerdi. Evet, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde her fabrika bir kale idi. Çünkü her fabrikada üretim vardı, her fabrikada insan çalışıyordu, her fabrikada çalışan insanlar Türkiye’nin büyümesine, gelişmesine katkıda bulunuyorlardı.  Sadece Tokat bir fabrika kaybetmedi. Geçmiş hükümetlerin kurdukları bütün fabrikalar satıldı. Satılan fabrikalardan sonra binlerce insan mağdur edildi. Şu soruyu sormak isterim; AK Parti hükümetinin kurduğu bir tek fabrika var mı? Olanların da tamamı satıldı ve oradaki işçilerin tamamı mağdur edildi. Mısırı, şeker pancarını, tütünü eken insanlar suç mu işliyor? Bu ürünleri eken insanların alın terinin karşılığı neden verilmiyor? Neden çiftçi toprağa küstürüldü? Taban fiyat açıklıyorlar ama gelip almıyorlar. Almazsan kim alacak? Tüccara düşüyor, o da diyor ki ben bu fiyattan almam, daha düşük fiyattan alırım. Çiftçi elinde mısır açıkta bekliyor, ne yapacak borcu var, harcı var, ailesi var geçindirecek. Lanet olsun diyor, götürüyor, düşük fiyattan satıyor. Açıklanan taban fiyatlarının hiçbir anlamı yok. Tam bir kandırmaca. Ama şunu söyleyeyim; hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bu fabrikanın hakkını sorma bana değil Tokatlılara düşüyor. Bütün Tokatlılar desinler ‘-benim bir fabrikam ve bu fabrikada çalışan binlerce işçi vardı, onların evlatları vardı, onlar okudular düğünlerini yaptılar, çocuklarını askere gönderdiler, helal para kazandılar. İşleyen bir fabrika enkaza dönüşüyorsa Türkiye iyi yönetilmiyor demektir.’ Bunu desinler.” diye konuştu. 

 

“TÜRKİYE İÇİNDE BULUNDUĞU ÇIKMAZDAN SANDIKLA KURTULUR”

Türkiye’nin istenilen refah seviyesine ulaşması ve sorunları çözümü için sandığı işaret eden Kılıçdaroğlu, “Bütün bunlara rağmen ben umutsuz değilim. Bu milletin ferasetine, bu milletin hoşgörüsüne güveniyorum. Bir şekliyle yaşanan dramları bahara dönüştürmek mümkündür.  Nasıl yapacağız? Allah nasip edecek, seçim gelecek, sandık kurulacak, bütün işçiler, mısır üreticileri, şeker pancarı üreticileri, alın teri döküp, üretip emeğinin karşılığına alamayan herkes demokratik yollardan bir ders vermeli. Kim kendi ülkesinin kalkınmasına değil de beşli çetelerin büyümesine katkı verdiyse bu milletin onlardan bir hesap sorması lazım. Bunu tüm üreticilerimizden bekliyorum. Her şeyi düzelteceğiz, iyileştireceğiz. Yakında sandık gelecek, göreceksiniz sandık geldiği zaman hep beraber sandığa gideceğiz, bahane olmadan hep beraber oyumuzu kullanacağız.  Türkiye’yi içinde bulunduğu çıkmazdan çekip çıkaracağız. Türkiye’yi üretimi destekleyen insanlara teslim edeceğiz. O zaman Türkiye’nin büyüdüğünü, geliştiğini göreceksiniz. İşsizliğin nasıl yok edildiğini göreceksiniz ve belli bir zaman dilimi içinde Türkiye’nin bölgesinde en büyük güç, en gelişmiş ülke olduğunu da göreceksiniz. Türkiye bunu yapmaya muktedirdir” diyerek konuşmasını sonlandırdı ve Sivas’a gitmek üzere kentten ayrıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
D
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33