USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

CUMHURİYET BAYRAMI TOKAT’TA KUTLANDI

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI, CUMHURİYETİMİZİN İLANININ 99. YIL DÖNÜMÜNDE TOKAT'TA GURUR, HEYECAN VE COŞKUYLA KUTLANDI.

CUMHURİYET BAYRAMI  TOKAT’TA KUTLANDI
31-10-2022 11:01
Google News

Kutlama programı Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni ile başladı. Çelenk sunumunun ardından Vali Numan Hatipoğlu, makamında tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen bayram kutlamaları, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.  Ardından Vali Hatipoğlu, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştirdi. Hatipoğlu konuşmasında, “Aziz şehitlerimizin vatanlaştırdığı bu kutsal topraklarda sizlerle bu büyük millet bayramını kutlamak ömrümce tadabileceğim en büyük övünçlerden biridir. Bu gün 99. yılını sevinçle, coşkuyla ve bir o kadar da gururla idrak ettiğimiz cumhuriyet bayramı milletimiz ve milletimizin soluğuna muhtaç olan insanlık için iyiliklere, esenliklere, güzelliklere vesile olması adına kutlu olsun.

Büyük Türk milleti kurduğu son imparatorluk olan Osmanlı İmparatorluğu eli ile 3 kıtada  600 yıl boyunca barışın ve huzurun h kim olmasını sağlamıştı. Ancak 19. yy’ın sonlarına gelindiğinde dünyada ortaya çıkan gelişmelere uyum sağlayamayan bu büyük devlet son yüzelli yılın her anında büyük sorunlarla, savaşlarla ve isyanlarla daha doğrusu ihanetlerle uğraşmıştır.

İşte böyle yıkıcı bir savaşın sonrasında milletimize Sevr paçavrası imzalatılmaya kalkışılmıştır.  Ancak milletimiz ne kadar zor ve çetin şart altında olursa olsun hiçbir dayatmayı kabul etmeyecekti. İstiklal Marşı şairimizin dediği gibi “Yumuşak başlı isem kim demiş uysal koyunum / Kesilir belki fakat çekmeye gelmez boynum” diyerek hiçbir boyunduruk altına girmeyeceğini Gazi Mustafa Kemal’in başlattığı İstiklal Mücadelesi ile tüm dünyaya göstermiştir.

Aziz Atatürk ve silah arkadaşları hem düşman işgaline karşı savaşırken hem de inandıkları bir ideal olan cumhuriyet idealinin kalplerde yeşermesi için uygun ortamı hazırlamaya çalıştılar. Büyük önder; yeni devletin yönetim şeklinin millet egemenliği esasına dayalı bir yönetim şekli olan cumhuriyet olması gerektiğine inanmakta idi. Zaten bu fikrini pek çok arkadaşı ile de paylaşmıştı. Atatürk ; “ben yaşamak için mutlaka bağımsız bir milletin evladı olarak kalmalıyım. Milletime dost olanlara güvenirim. Ancak benim milletimi esir etmek isteyen her hangi bir milletin de bu arzusundan vazgeçinceye kadar amansız düşmanıyım.” demiştir.

Kurtuluş Savaşımızın başlangıcında kurulan meclisin adının “TBMM”, hükümetin “TBMM hükümeti” ve kurulan ordunun da “TBMM orduları” olarak isimlendirilmesi onların millet egemenliğine ve Cumhuriyete olan gönül bağını göstermektedir.

Cumhuriyet binlerce yıllık bir geçmişi bulunan ve yönetenlerin din, kan, asalet veya başkaca bir dünyevi olmayan bir esasa bağlı kalınmaksızın belirlendiği bir yönetim sistemidir.

Cumhuriyet üç önemli sacayağına sahiptir ve ancak bunların birarada bulunması ile çağdaş, modern ve demokratik bir kimlik kazanır. Bunlar demokrasi, laiklik ve insan haklarına saygılı bir yönetimdir. İşte bu ilkeler cumhuriyeti anlamlı ve eşsiz kılmaktadır.

Millet egemenliğini temel alan cumhuriyetimiz, devlet ile vatandaş  arasında  bir vatandaşlık bağı oluşturmuş, vatandaşlar arasında eşit yurttaşlığı sağlayarak, herkese ülke yönetimine katılma ve ülkenin geleceğini belirleme hakkını vermiştir. Böylece, cumhuriyetle birlikte kendi kendini yöneten ve aynı zamanda yönetime gelebilme hakkına sahip etkin vatandaşlar yetiştirilmiştir.

Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olmak her yurttaşını kanunlar önünde eşit ve temel insan hakları noktasında güvence altında yaşatmak demektir. Bu yönetim içinde insanların dini inanışları ve yaşam tarzları da devlet tarafından korunmaktadır. Hak ve özgürlükler ancak diğer yaşayanların hak ve özgürlüklerinin ihlali halinde kısıtlanmaktadır.

Türkiye için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan cumhuriyet, getirdiği açılımlarla türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımız görülmemiş bir dinamizm kazanmıştır.

 Cumhuriyeti ayakta tutan yegane kuvvet; milletin kendisidir. Türk milleti, cumhuriyeti benimsemiş ve bütün değerlerine sımsıkı sarılmıştır.

Bize insanca yaşayabildiğimiz demokratik ve laik Cumhuriyet Türkiyesini hediye eden büyük önder Atatürk’ü, o’nun kahraman silah arkadaşlarını, kanlarıyla son türk yurdu olan Anadoluyu ebedi olarak bize yurt yapan şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz gönül borcu, şükran ve rahmetle anıyorum.

İlimiz adına kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Ruhları şadolsun.

Değerli Tokatlılar, çalışma arkadaşlarım, kıymetli öğretmenler ve sevgili öğrenciler hepiniz adına 99. Kuruluş yıldönümünü kutladığımız cumhuriyetimize ve devletimize bağlılığımızı ifade ediyorum.

99’uncu yıldönümünü kutladığımız büyük millet bayramı hepimize kutlu olsun” dedi.

Tokat Borsa İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri de günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu.

Kutlama töreninde Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi halk oyunları ekibinin gösterileri de yer aldı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü jimnastik ekibi, taekwondo ekibi, Uçtu Spor Kulübü ve Belediye Spor Kulübü sportif gösterilerini sundu.

Tokat Jandarma Komando Tabur Komutanlığının gösterilerinin de yer aldığı törende jandarmanın gösterisi ilgiyle izlendi.

Cumhuriyet Meydanındaki kutlama töreni, resmi tören geçişinin gerçekleştirilmesiyle sona erdi.

KONSER, RESEPSİYON, FENER ALAYI…

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında saat 13.00’da Kanal Tokat kenarında Cumhuriyet Özel Konseri vatandaşlarla buluştu. Akşam saatlerinde ise Dedeman Otel’de düzenlenen Cumhuriyet resepsiyonunda Vali Numan Hatipoğlu ve eşi Ayfer Hatipoğlu ev sahipliği yaptı. Şehirdeki her kesimin temsilcisinin yer aldığı resepsiyonda davetlileri Vali Hatipoğlu ve eşi kapıda karşıladı. Resepsiyonun ardından Cumhuriyet Meydanı’ndan Hıdırlık Köprüsüne kadar fener alayı yürüyüşü yapıldı. Binlerce vatandaş, Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları ve Türk bayraklarıyla yürüyüşte hazır bulundu. Etkinlikler Hıdırlık Köprüsü’ndeki havai fişek gösterisi ile son buldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35