USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AV. MELİH YARDIMCI: AV. MELİH YARDIMCI: “AYRILIK SEVDANIN MÜTEMMİM CÜZÜDÜR”

3 dönem Tokat Barosu Başkanlığı yapmasından ötürü yeniden aday olmayan Av. Melih Yardımcı, genel kurulda yaptığı konuşmalarda Tokat Barosu’nun tarihine dair arşiv çalışmalarından haberdar etti. Faaliyetlerini özetledi, ibra sonrası teşekkürlerini dile getirdi.

AV. MELİH YARDIMCI:    AV. MELİH YARDIMCI: “AYRILIK  SEVDANIN MÜTEMMİM CÜZÜDÜR”
17-10-2022 17:26
17-10-2022 16:28
Google News

 

 

Tokat Barosu’nda 3 dönem başkanlık yaptığı için yeniden Başkan Adayı olamayan Av. Melih Yardımcı, Baro Genel Kurulu’nda hem açılış hem de teşekkür konuşması ile avukatlık mesleğine ve meslektaşlarına dair önemli mesajlar verdi.

TOKAT BAROSUNUN TARİHİ ARŞİVİ

            Av. Melih Yardımcı, Tokat Barosu’nun arşiv kayıtlarını incelediklerinde Türkçe kayıtların yanı sıra Osmanlıca kayıtların da olduğunu belirtti. Bu defterleri Türk Tarih Kurumu’na götürüp tercüme ettirdiklerini söyleyen Melih Yardımcı “. Hem Tokat barosunun tarihi hem de genel olarak avukatlık mesleğinin tarihçesine kısmen de olsa ışık tutabilecek bu belgelerin dijital ortamda kopyalarının çıkartılması ve Osmanlıca defterlerin günümüz Türkçesine çevrilmesi maksadıyla bu belgeleri hemşehrimiz sayın Birol Çetin beyin başkanı olduğu Türk Tarih Kurumu’na götürdük.” diyerek detay bilgiler aktardı.

            Av. Melih Yardımcı’nın hem açılışta hem de faaliyetlerinin ibra edildiği ortamda yaptığı konuşmalar şöyle oldu:

            “Sayın Divan kıymetli meslektaşlarım baromuz olağan genel kuruluna hoş geldiniz hepinizi yönetim kurulumuz adına saygıyla selamlıyorum. Baromuz mensubu olup ebediyete intikal etmiş olan tüm meslektaşlarımızı saygıyla rahmetle anıyorum, halen hasta olan ve genel kurulumuza katılamayan meslektaşlarıma acil şifalar diliyorum. Dün akşam Bartın’da meydana gelen patlamada yaşamını yitiren maden işçilerimize Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Mensubu olmaktan gurur duyduğum Tokat barosunda sizlerin teveccühü ile yönetim kurulu üyeliği ve 3 dönem Baro başkanlığı yaptım, Bugün yapılacak genel kurul ve yarın yapılacak olan seçimle baromuzun yeni başkanı ve Baro organları üyeleri belirlenecek, seçilecek meslektaşlarıma şimdiden yürekten başarılar diliyorum.

Değerli meslektaşlarım son bir aydır fırsat buldukça baromuzda mevcut belgelerle Tokat Barosunun tarihi ile ilgili bir arşiv araştırması yapmaya çalıştım. İlginç bilgilere ve belgelere ulaştık. Günümüz Türkçesi ile yazılan 1931 başlangıç tarihli gelir gider defterleri yanında Osmanlıca yazılmış iki defter bulduk. Hem Tokat barosunun tarihi hem de genel olarak avukatlık mesleğinin tarihçesine kısmen de olsa ışık tutabilecek bu belgelerin dijital ortamda kopyalarının çıkartılması ve Osmanlıca defterlerin günümüz Türkçesine çevrilmesi maksadıyla bu belgeleri hemşehrimiz sayın Birol Çetin beyin başkanı olduğu Türk Tarih Kurumu’na götürdük. Osmanlıca belgelerde 1924 başlangıç tarihli kararların olduğu tespit edildi. Defterlerin tercümesi halen devam etmektedir. Tercüme tamamlandığında Tokat Barosunun kuruluşu ve baroya kayıtlı ilk avukatlar hakkında bilgi sahibi olacağız. Defterlerin dijital ortamdaki kayıtlarının bir sureti baromuzda bir sureti de araştırmacılara kaynak olması maksadıyla Türk Tarih Kurumu’nda kalacaktır. Bu konuda bize destek olan Türk Tarih Kurumu Başkanı sayın Birol Çetin hocamıza huzurlarınızda teşekkür ederim.

Yine bu belgelerde yaptığımız incelemeye göre daha evvel mevcut olan Tokat Barosu 1944 yılında avukat sayısı 15'ten aşağı düştüğünden feshedilerek Samsun Barosu’na bağlanmış, avukat sayısı 15'in üzerine çıkınca 20 Ocak 1955 tarihinde Adalet Bakanlığı'na verilen dilekçe ile Baro yeniden kurulmuştur.

Değerli meslektaşlarım bugün yaptığımız genel kurulumuzu da gelecek kuşaklara eksiksiz aktarabilmek maksadıyla görüntülü ve sesli olarak kayıt altına alıyoruz.

1950'li 60'lı yıllar baro genel kurul tutanaklarına baktığımda o dönemlerde de avukatların ekonomik sorunları, sosyal güvenlik sorunları ve mahkemelerde yaşadıkları sorunların konuşulduğunu gördüm. Maalesef bugün de Adalet sisteminde yaşadığımız genel sıkıntıların yanında, avukat sayımızın hızla artmasına karşın iş alanlarının yeterince genişlememesi, ekonomik sıkıntılar, avukatın mesleğini icrasının önüne çıkartılan engeller gibi birçok sorunumuz var. Bu sorunlar herhangi bir baronun tek başına çözebileceği sorunlar değildir. Yasama ve yürütme organlarımızın avukatlık mesleğinin sorunlarının çözümü konusunda daha duyarlı ve etkili olması gerekmektedir.

Kıymetli meslektaşlarım bu aşamada sözlerimi daha fazla uzatmak istemiyorum bugün yapılacak genel kurulumuzun mesleğimize baromuza ve şehrimize hayırlı uğurlu olması dileklerimle sizlere saygılarımı sunuyorum.

Okunan faaliyet raporları denetleme Kurulu raporları ve Mali hesapların ibra edilmesi ile 10 temmuz 2021 tarihinde başlayan yönetim görevimiz sona ermiştir. Yönetim kurulumuzu ibra eden genel kurulumuza şükranlarımı sunarım.

Değerli meslektaşlarım, Baro başkan adayı olmadığım bu genel kurulumuzda sadece son yönetim dönemimiz değil 2018'de başlayan ve bugüne kadar sürmüş olan 4 yıllık görev dönemimizde yaptığımız işlerden bazılarını kayıtlara geçmesi için tekrar etmek istiyorum. 4 yıllık görev dönemimizin yaklaşık bir buçuk yılı adliyelerin kapalı olduğu iş ve sosyal yaşamın sekteye uğradığı pandemi döneminde geçti ve bir takım faaliyetlerimizi maalesef sekteye uğrattı.

Görev dönemimizde Tokat Barosunun en iyi şekilde temsil edilmesine özen gösterdik. Meslektaşlarımıza Baronun gücünün arkalarında olduğunu hissettirmeye çalıştık. Meslektaşlarımız arasında herhangi bir ayrım yapmadan tam bir tarafsızlıkla herkesin Başkanı, herkesin yönetim kurulu olmaya çalıştık.

Adliye içerisinde bugün kullanmakta olduğumuz Baro Başkan Odası ve Baro kaleminin bulunduğu odaların Baromuza tahsisi için büyük emek sarf ettik ve bunu başardık. Bu odaların tefrişi için bugünkü karşılığı ile yaklaşık 1 milyon TL'nin Türkiye Barolar Birliği'nden Baromuz kasasına aktarılmasını sağladık. Ayrıca bu dönemde Baro hizmet binamızda esaslı bir tadilat yaparak, hizmet binamızı tekrar meslektaşlarımızın kullanımına açtık. Bu tadilat için de yine Türkiye Barolar Birliği'nden Baromuza maddi destek aldık.

Seminerler, eğitim programları, staj eğitimi gibi çalışmaların yanı sıra olağanüstü bir mazeretimiz olmadığı sürece tüm meslektaşlarımızın iyi ve kötü günlerinde yanlarında olmaya çalıştık.

Yine bu dönemde Türkiye Barolar Birliği'nde kurulan CMK, adli yardım, avukat hakları, spor, kamu avukatları, çocuk hakları gibi komisyonlarda Tokat Barosunu temsilen Yürütme Kurulu üyesi veya komisyon üyesi olarak meslektaşlarımızın görev almasını sağladık. Bu faaliyetlerin yerine getirilmesi için yönetim kurulumuz büyük bir özveriyle çalıştı. Benden hiçbir talepleri olmadan bu onurlu görev için davetimi kabul ederek bana yol arkadaşlığı yapan, mesleğinde yetkin, çalışkan ve görevlerini itina ile yapan tüm yönetim kurulu üyelerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Yine büyük bir gayretle çalışan Disiplin Kurulu, Denetleme Kurulu üyelerimize ve Türkiye Barolar Birliği delegelerimize ilçelerimizde görev yapan adli müzaheret temsilcilerimize, Baromuz komisyonlarında görev alan meslektaşlarımıza ve başta Baro Müdürümüz Medine hanım ve Fuat bey olmak üzere 7 gün 24 saat esasıyla çalışan vefakar, cefakar Baro çalışanlarımıza, çocuklarıma bırakacağım en onurlu miras olan Baro Başkanlığı yapma şerefini bana bahşeden siz kıymetli meslektaşlarıma şükranlarımı sunarım.

Yapabildiğimiz güzel işlerin mimarı yönetim kurulumuzdur, eksik bıraktığımız tam anlamıyla yapamadığımız işlerin, bilmeden, fark etmeden kırdığımız, üzdüğümüz meslektaşımız varsa bunun kusuru yönetim kurulu başkanı olarak bana aittir, muhterem genel kurulun affına sığınıyorum.

Üstlenilen her bir görevin sonu vardır. Şairin söylediği gibi ayrılık da sevdadandır, hukuk jargonu ile söylersek ayrılık sevdanın mütemmim cüzüdür. Benim mesleğime ve Baroma olan sevdam hiç bitmeyecek ve her zaman Baromun emrinde olacağım, ama şimdi veda zamanı hepiniz Allah'a emanet olun, muhterem genel kurula arz-ı hürmet ederim.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
D
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33