USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu`nun ev sahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler`de gerçekleştirildi. 81 ilin oda-borsa başkanları illeri

8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu`nun ev sahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler`de gerçekleştirildi. 81 ilin oda-borsa başkanları illeri
10-04-2015 10:57
Google News
Şura`ya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve diğer ilgililer katıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise konuşmasında, ``Eğer biz, `Türkiye ilk 10 büyük küresel ekonomi arasına girecek` diyorsak, bunu söylem, bunu bir şiar, bunu slogan gibi söylemek değil, onun altyapısını kuracak şekilde her bir şehrimizin dönüşümünü sağlamak durumundayız`` dedi.

Başbakan Davutoğlu`nun konuşmasını tamamlaması sonrasında iller sorunlarını kürsüye gelerek tek tek anlatmaya başladı. Bu anlatımlar arasında en dikkat çekici girişi yapan ise Tokat`ın sorunlarını anlatmak üzere kürsüye gelen Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat oldu. Başkan Arat`ın; ``Sayın Başbakanım, Sayın Merkez ilçe dahil 12 ilçemizden 12-0 selam getirdim. Biz Tokatlılar sizleri ve çalışma arkadaşlarınızı seviyoruz. Ama bu sevginin tek taraflı olduğunu düşünmeye başladık!`` sözleriyle başladığı konuşması, Başbakan Davutoğlu başta olmak üzere tüm bakanların ve dinleyiciler tarafından pür dikkat dinlendi. 

İşte Başkan Arat`ın, Güçbirliği Platformunu oluşturan İl ve İlçe Oda ve Borsa Başkanlarıyla bir araya gelerek belirlediği ve Başbakan`a ilettiği sorunlar ve çözüm önerileri;

Turhal Şeker Fabrikası`nın Özelleştirilmesi

Muammer Tuksavul Turhal Şeker Fabrikası Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın son kararına göre; Portföy C: Kastamonu, Kırşehir, Yozgat, Çorum ve Çarşamba fabrikaları ile birlikte değerlendirilmektedir. Planlama, bu fabrikaların blok olarak özelleştirilmesi yönündedir. En büyük dileğimiz insanlarımızın yaşadığı şehirde iş, aş, ekmek bulabilmesidir. Benzer bir şekilde özelleştirilen Tokat Sigara Fabrikası`nın bu satıştan sonra tamamen kapatılması hatta mevcut binalarının dahi yıkılmış olması Turhal Şeker Fabrikası`nın satışı noktasında da bizi endişeye düşürmektedir. Tokat Sigara Fabrikası satışı ile tetiklenmiş olduğunu düşündüğümüz işsizlik konusunun Turhal Şeker Fabrikası satışında da benzer bir etki oluşturacağına inanıyoruz.

Bu nedenle Tokatlı bir araya gelerek, söz konusu fabrikanın oluşturulan Ortak Akıl Organizasyonu`na yani Tokatlıya devrini talep etmektedir. Bunun için de gerekli olan Portföy C içerisinde bulunan Turhal Şeker Fabrikası`nın portföyden çıkartılarak Kardemir örneğinde olduğu gibi imtiyazlı veya pilot çalışma şeklinde, ücreti karşılığında Turhal Şeker Fabrikası + Makine Fabrikası olarak özelleştirilmesidir. 

Ulaşım Problemlerimizin Çözümü

Yolcu sayısında bir problem olmamasına rağmen Tokat Havaalanı mevcut yeri ve pist açısı nedeniyle sıkıntılı durumdadır.  Büyük uçakların mevcut piste inmesi mümkün değil. Küçük uçakları elinde bulunduran havayolu firmalarının insafına kalmış durumdayız.
 
Pistin açısının düzeltilmesi bir çözüm olarak görülse de, Tokat`ın acil olarak yeni bir havaalanına ihtiyacı bulunmaktadır. İlgili kurumlar tarafından gerekli inceleme yapılmış olmasına rağmen hangi yönde ilerleneceğine dair bir karar verilmemiş olup, durumun bir an evvel netleştirilmesini talep ediyoruz. 

Ünye-Akkuş-Niksar Karadeniz Bağlantı Yolu ile ilgili proje ihalesi yapılmış olmasına rağmen henüz bir çalışma başlamamış olması ve Zile-Alaca-Sungurlu-Ankara Yolunun da genişletilmesi ve ulusal standartlara getirilmesinde sıkıntılar yaşamaktayız.

Ünye-Akkuş-Niksar Karadeniz Bağlantı Yolu ve Zile-Alaca-Sungurlu-Ankara Yolu ilimizi önemli bir kavşak noktası haline getireceğinden ilimizin gelişime çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Tokat`ın; Karadeniz`e, İç Anadolu`ya ve Güney`e açılmasını sağlayacak yol, ulaşım maliyetleri ve zaman açısından da büyük avantajlar içermektedir. Ayrıca kısa bir bölümü yıllar sonra tamamlanmış olan Zile-Alaca-Sungurlu Yoluna ciddi anlamda hız verilmeli, her iki yol da yakın zamanda tamamlanmalıdır.

Bölgenin Tarımsal Sulama Sorunu 

Yapımı tamamlanan ve 7 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Süreyya Bey Barajı`nın sulama havzası halen suya kavuşturulabilmiş değildir. Süreyya Bey Barajı`ndan Maşat, Reşadiye ve Zile Ovalarında toplamda 20 bin 800 hektarlık bir alan suyla buluşmuş olacak, Boztepe ve Belpınar göletleri de desteklenmiş olacaktır.

Maşat ve Reşadiye Ovalarının Sulama Projeleri tamamlanmış olup ihaleye çıkılması beklenmektedir. Zile Ovası`nın ise Proje İhalesi yapılmış olup şuan çizim aşamasında bulunmaktadır. Her iki proje işinin de hızlandırılmasını ivedi olarak talep ediyoruz.``

Başkan Arat şura sonrasında yaptığı değerlendirmede, Başbakan Davutoğlu ve Bakanlara ne kadar teşekkür edilse az olacağını söyledi. Arat, hükümetin bütün günü TOBB`a ayırarak saatlerce illerin sorunlarını dinliyolmasının muazzam bir durum olduğunu ifade ederek; bu çalışmanın baş mimarı olan TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetimine teşekkür etti. Başkan Arat: ``Birliğimiz tarafından düzenlenen buganizasyona büyük önem verildiğini bir kez daha gördük. Öyle ki Sayın Başbakanımız; Bakanlar Kurulu toplantısını bile şura sonrasına ertelemek gibi bir incelik gösterdiler. Ben tüm büyüklerimize buganizasyona gösterdikleri önem için teşekkür ediyorum. Ayrıca; Tokat Ticaret Borsası, Niksar Ticaret ve Sanayi Odası, Turhal Ticaret ve Sanayi Odası, Zile Ticaret ve Sanayi Odası, Zile Ticaret Borsası Meclis Başkanları ve Yönetim Kurulu Başkanlarımıza, yani Güçbirliği Platformunu oluşturan, Tokat`ın her anlamda gelişimi için gece-gündüz bizlerle birlikte kafa yoran çok değerli arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Bu birliktelik sürdüğü sürece bir çok meselenin hallolacağına inancım tamdır`` dedi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35