Yaşam kalitesini etkiliyor

Düzce üniversitesi tıp fakültesi göğüs cerrahisi anabilim dalı’nın düzenlediği “idiopatik hiperhidrozi-bölgesel aşırı terleme” başlıklı sempozyumda bölgesel aşırı terlemenin nedenleri ve tedavi yöntemleri anlatıldı.

Yaşam - 2 ay önce

Bölgesel Aşırı Terleme” başlıklı sempozyumda bölgesel aşırı terlemenin nedenleri ve tedavi yöntemleri anlatıldı.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Mertay Boran; terlemenin, insanların serinlemek için hayati fonksiyonu olduğunu ifade ederek, bazı özel durumlardan dolayı aşırı terlemeyle karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra sempozyum oturumlarla devam etti. Bilimsel araştırmaların sonuçlarının paylaşıldığı sempozyumun başkanlığını Dr. Öğretim Üyesi Mertay Boran ve Dr. Öğretim Üyesi Ertay Boran yaptı.

Dr. Öğretim Üyesi Mertay Boran’ın yönetimini üstlendiği sempozyumun ilk sunumunu yapan Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Çolakoğlu, idiopatik hiperhidrozi-bölgesel aşırı terlemeyi anatomik olarak açıkladı. “Terleme vücut ısısı için önemli”

Düzce Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Demir ise; “Terleme Fizyolojisi” başlığı altında bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Terlemeyi; “Beden çekirdek sıcaklık değerinin normal sınırlar içinde tutulmasında ana rol oynayan; kutanöz, evaporatif, termoregülatuvar fonksiyondur” şeklinde tanımlayan Demir, termal, emosyonel, gastatuar terleme çeşidi olduğunu söyledi. Terlemenin vücut ısısı için önemli olduğunu ifade eden Şerif Demir, korku, endişe, aşırı heyecan ve tüketilen besinlerin de aşırı terlemede etkili olduğunu kaydetti. Bölgesel aşırı terleme belirtileri

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Mertay Boran ise; “Bölgesel Aşırı Terleme Nedir?” konusu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Normal ölçülerde terleme miktarının dakikada 1 ml/m2’den daha az miktarda salgılanması gerektiğini söyleyen Boran, fizyolojik ihtiyacın ötesinde olan aşırı terlemeye ise hiperhidrozis denildiğini ve ekrin ter bezlerinin aşırı çalışması nedeniyle oluştuğunu ifade etti. Tanı kriterlerini; sekonder bir sebep olmaksızın en az 6 aydır mevcut olan bölgesel, gözle görülebilen aşırı terleme, bilateral ve nispeten simetrik terleme, haftada en az bir defa terleme sıklığı, terleme nedeniyle günlük aktivitelerin bozulması, terlemenin uyku esnasında kaybolması şeklinde sıraladı. Yaşam kalitesinin bozulmasına ve psikolojik sorunlara neden oluyor

“Bölgesel Aşırı Terlemede Tedavi Seçenekleri” başlıklı sunumunu yapan Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Ertay Boran, bölgesel aşırı terlemenin yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilediğini vurgulayarak, tedavisinin olduğunu ifade etti. Kişinin sosyal yaşam kalitesinde ciddi bozulmaya ve psikolojik sorunların oluşmasına neden olabileceğinin altını çizen Ertay Boran, medikal tedavi yöntemlerinin yanında geleneksel yöntemlerle de tedavinin mümkün olduğunu vurguladı.

“Bölgesel Aşırı Terlemede Cerrahi Tedavi” başlığı altında katılımcıları bilgilendiren Ankara Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği’nden Op. Dr. Leyla Acar ise; cerrahi operasyonlarla aşırı terlemenin önüne geçildiğinin altını çizdi. Sağlık Bakanlığı destekliyor

Sempozyumun son sunumunu yapan Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Mertay Boran, “İdiopatik Hiperhidrozis Tedavisine ETS” başlığı altında katılımcıları bilgilendirdi. Boran yaptığı sunumda, aşırı terlemeye karşı Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanan tedavi yöntemlerini katılımcılarla paylaşarak, kesin çözüm olarak görülen tedavi yöntemlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından karşılandığını söyledi.

Gerçekleştirilen sunumların ardında sempozyum, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Tokat’ta şüpheli ölüm: Ağaçta asılı bulundu, kimliği araştırılıyor

2024-03-07 10:39 - Gündem

Tartıştığı dayısını silahla vurarak öldürdü

2024-03-07 20:21 - Gündem

Eskişehirspor, Kaynaşlı Belediyespor karşısında 2-1 galip geldi

2024-03-03 17:02 - Spor

Gençler tarlaya girmiyor

2024-03-03 08:41 - Ekonomi

Akşener, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Anıtkabir’i ziyaret etti

2024-03-08 12:32 - Politika

Kadınlar 2. Lig

2024-03-03 09:36 - Spor

Konya’da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

2024-03-03 13:51 - Gündem

Yeniden Refah Partisi İstanbul Büyükşehir Adayı Mehmet Altınöz, projelerini açıklayacak

2024-03-02 14:18 - Politika

Samsun’da hırsızlık yüzde 21, yüz kızartıcı suçlar yüzde 17 azaldı

2024-03-07 16:58 - Gündem

Sivasspor’un yenilmezlik serisi 6 maça çıktı

2024-03-03 12:14 - Spor

İlgili Haberler

Bakan Yardımcısı Yılmaz, Eskişehir’de uygulanan Yapay Zeka ile Radyolojik Görüntü Analizi Projesi’ni inceledi

17:01 - Yaşam

Sağlıkta Yenilikçi Yaklaşımlar Sempozyumu

16:45 - Yaşam

Karabük Toplum Ruh Sağlığı Merkezi El Sanatları Sergisi açıldı

14:57 - Yaşam

Engellilerinin yerine kendilerini koyarak parkuru tamamlamaya çalıştılar

14:24 - Yaşam

Altından değerli sakız, fiyatı dudak uçuklatıyor

09:30 - Yaşam

Günün Manşetleri

Yemek molası veren tır şoförüne araç çarptı

20:27 - Gündem

Arsa sahibi ile müteahhit arasındaki anlaşmazlık kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

19:57 - Gündem

Jandarma Siber Suçlarla Mücadele ekiplerinden sanal devriye operasyonu: 5 kişi yakalandı

19:56 - Gündem

Samsun’da polis narkotik suçlara karşı 1442 kişiye broşür dağıttı

19:52 - Gündem

Tadilat yaptırdığı evde çıkan yangın hasara yol açtı

19:47 - Gündem