Vücuda yapışan kenenin başının ezilmesi virüsün kana bulaşmasını hızlandırıyor

Kayseri şehir hastanesi enfeksiyon hastalıkları klinik mikrobiyoloji uzmanı dr. öğr. üyesi ayşin kılınç toker, "kene" uyarısında bulundu

Yaşam - 3 hafta önce

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, kene vakalarının bahar aylarının gelmesiyle artacağına dikkat çekerek; vatandaşlara uyarılarda bulundu. Toker; vücuda yapışan kenenin başının ezilmesinin virüsün kana bulaşmasını hızlandırdığını söyleyerek; "Vücudu kapatan uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler, mümkünse çizme, değilse paçaları çorabın içerisine koyma gibi koruyucu önlemler alınabilir" dedi.

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker; artan kene vakalarına ilişkin açıklamalarda bulunarak, vatandaşları uyardı. Toker; "Bahar aylarının gelmesiyle birlikte özellikle Kırım Kongo kanamalı ateşi ve diğer hastalıkları bulaştıran keneler hareketli bir hale geldiler. Büyüdüler, çoğaldılar, insanlara ve hayvanlara bulaşma ihtimalleri arttı. Kırım Kongo virüsle bulaşan ve etkili olan bir hastalık ama keneler bu virüsü tükürük salgılarında bulundurduğu için ve vücuda tutunup kan emdiği süreçte de bu tükürük ile kişinin kanına tekrardan bu virüsü aktarabiliyorlar. Ayrıca kenenin çıplak elle parçalanması gibi temaslarla da hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer şekillerde dolaşım devam ediyor. Biz bu virüsü 2002 yılında Türkiye’de İç Anadolu ve Kuzey Doğu bölgesinde görmeye başladık. Erzurum, Tokat ve Çorum bölgesindeydi ama iklimin ısınması, havanın sıcaklığı ve hayvancılıkla ilgili hareketin artmasıyla da Kayseri v e güneyindeki illerde de keneyle bulaşan Kırım Kongo vakaları artmış durumda. Hayvancılık, mera ve otlaklar uğraşan kişiler risk grubunda. Kenelere karşı buraların düzenli olarak ilaçlanması önemli. Özellikle risk grubunda olmayan kişiler, piknik ve gezi amaçlı bu yerlere giren kişilerde de vücudu kapatan uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler, mümkünse çizme, değilse paçaları çorabın içerisine koyma gibi koruyucu önlemler alınabilir. Ortamdan döndükten sonra özellikle koltuk altı, kulak arkası ve kasık gibi katlantı bölgelerinin kontrol edilmesi, özellikle çocuklarda ve kendisine dikkat edemeyecek yaşlılarda bu bölgelerin düzenli olarak kontrol edilmesi de önemli" ifadelerini kullandı. "Virüsün direkt bir tedavisi yok"

Virüsün geç kalınmış vakalarda ölümcül olabileceğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Toker; "Kırım Kongo Kanamalı Ateşinde kenenin tutunmasından sonra beklenen süre ilk 3-4 gün gibidir. Özellikle kas ve bağ ağrısı, halsizlik gibi tablolar olabilir. Beraberinde yükselen ateş, burun ve diş eti kanaması yada vücutta nedensiz morluklar, karın ağrısı ve ishal bulguları olabiliyor. Buy tür bir tabloda mutlaka bir sağlık hizmet kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Çünkü çok uzun yıllardır dünya ver Türkiye’de mevcut olsa da bu virüsün etkin bir direkt tedavisi yok. Biz bunu vücudu destekleyen tedaviler ile güzel bir şekilde tedavi edebiliyoruz. Yine de geç kalınmış vakalarda maalesef ölümcül olabildiği için sağlık kuruluşu desteğini ihmal etmemek gerekiyor" dedi.

Vücuda yapışan kenenin başının ezilmesi durumunda virüsün kana bulaşmasının hızlandığının altını çizen Ayşin Kılınç Toker; "Ortamdan döndüğümüzde kontrollü bir kene ile karşılaştık. Özellikle keneyi çıplak elle tutup başını koparacak şekilde bir hareket yapmak yada ezmek virüsün kana bulaşmasını daha da hızlandırıyor. Hareketsiz bir kene ise cımbız yardımıyla yumuşak bir hareketle çıkartmayı deneyebiliriz. Eğer kolaylıkla çıkmıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmemiz gerekiyor. Bu noktada hem birinci basamak hizmetler hem de acil servislerde vatandaşlarımıza yardımcı oluyorlar" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Mali Müşavirlerden Çalışma Koşulları İçin Acil Çağrı: "Bıçak Kemiğe Dayandı"

2024-04-24 12:14 - Gündem

Düzce’de konut satışı düştü

2024-04-18 15:49 - Ekonomi

Palandöken: “Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli”

2024-04-20 08:55 - Ekonomi

Okula gitmek için evden ayrıldı, bir daha da dönmedi: Acılı anne 15 yaşındaki kızını arıyor

2024-04-19 14:56 - Gündem

Giresun’daki kuyumcu soygunu güvenlik kameralarına yansıdı

2024-04-18 14:28 - Gündem

Sivas’ta ekmek savaşları, fiyat 2 TL’ye düştü

2024-04-20 10:01 - Ekonomi

Tokat’ta kırılmanın olduğu fay hattı dron ile görüntülendi

2024-04-19 13:45 - Gündem

Aksaray’da yakalanan 70 aranan şahıstan 31’i tutuklandı

2024-04-19 18:13 - Gündem

"Rüzgarlı havalar yüz felcine neden olabilir"

2024-04-18 13:42 - Yaşam

Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 8. Ceza Dairesi Üyesi Esra Köçek son yolculuğuna uğurlandı

2024-04-21 14:24 - Gündem

İlgili Haberler

Müze Eczane açıldı: 1800’lü yıllarda kullanılan ilaçlar bu müzede

15:34 - Yaşam

Ordu’da gerçeği aratmayan deprem tatbikatı

21:05 - Yaşam

Giresun’da vatandaşlar organ bağışı konusunda bilgilendirildi

17:23 - Yaşam

Havza’da sağlık protokolü

16:22 - Yaşam

Türkiye’de her gün 1 bebek yemek borusu olmadan doğuyor

16:41 - Yaşam

Günün Manşetleri

Tatbikat gereği kayboldular, kurtarma çalışması tüm gün sürdü

16:59 - Gündem

Firari sanık kulübede yakalandı

16:39 - Gündem

Polis ekiplerince 176 şahıs ve 12 araç sorgulandı

16:27 - Gündem

Aksaray’da elektrik panosunda yangın paniği

15:40 - Gündem

"Ormanların hayaleti" vaşak, bozkır topraklarında

15:37 - Gündem