Profesörden uyarı: “Oruç ve diyabet ilişkisi, 3 grupta değerlendiriliyor”

Diyabetin kan şekeri dengesinin bozulduğu bir hastalık olduğunu söyleyen endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı prof. Dr. Mehmet hulusi atmaca, “diyabet hastalarının oruç tutabilme durumu, hastalığın tipine, seyrine ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlıdır” dedi.

Yaşam - 2 ay önce

Diyabetin kan şekeri dengesinin bozulduğu bir hastalık olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, “Diyabetik bireylerde pankreastan salgılanan insülinde yetersizlik olduğu için kan şekeri dengesi kurulamaz. Diyabet hastalarının oruç tutabilme durumu, hastalığın tipine, seyrine ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlıdır” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, Ramazan ayında oruç ve diyabet hakkında bilgilendirmede bulundu. Diyabetin halk arasında genellikle kan şekerinin çok yükselebildiği bir hastalık olarak bilinmesine rağmen, gerçek hayatta kan şekerinin anormal yükselme ve/veya hayati tehlikeye sokacak kadar anormal düşmeye neden olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, “Bu açıdan diyabet, kan şekerinin dengesizleştiği bir hastalıktır. Diyabeti olmayan sağlıklı bireylerde beslenmedeki dengesizliklere rağmen kan şekeri normal sınırlarda seyredebilirken, diyabetik bireylerde pankreastan salgılanan insülindeki yetersizlik nedeniyle bu denge kurulamaz. Böylece uzun süren açlıklarda kan şekeri hayati tehlikelere yol açabilecek ani şeker düşüklüğüne veya aşırı ve sağlıksız beslenmede kan şekerinin ileri derecede yükselmesine yol açabilir” diye konuştu.

Orucun mevsimine ve yaşanan coğrafyaya göre değişen sürelerde gün boyu açlığın ve susuzluğun sürdüğü bir ibadet olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atmaca, “Hangi hastanın oruç tutabileceği diyabetinin tipine, seyrine ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlı değişiklik gösterir. Bu yüzden her diyabet hastasının bu açıdan ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Bazı hastaların uzun sürecek bir açlık veya susuzluğa maruz kalması uygun değildir, bazılarının da uygun önlemler ve tedavide yeni düzenlemelerle oruç tutması sağlanabilir” şeklinde konuştu. “Oruç ve diyabet ilişkisi, 3 grupta değerlendiriliyor”

Oruç ve diyabetik hasta ilişkisinin basitçe üç grupta ele alınabileceğini söyleyen Prof. Dr. Atmaca, bunları şu şekilde sıraladı: “Oruç tutmaması gereken hastalar: Bunlar; tip 1 diyabeti olanlar, tip 2 diyabeti olup da kan şekeri dengesiz ve kontrol dışı seyredenler, kan şekerinde ani düşmeler (hipoglisemi) yaşayanlar, yoğun insülin tedavisi (günde 3 kez veya daha fazla insülin enjeksiyonu) alanlar, diyabetik gebeler ve böbrek yetmezliği eşlik eden hastalardır. Belirli önlemleri alması şartıyla oruç tutabilecek hastalar: Diyabet hapları ile veya günde bir veya iki kez insülin kullanımı ile kan şekeri dengede olan tip 2 diyabetli hastalardır. Bu gruba giren hastaların hekimlerine başvuru yaparak oruca özgü bir tedavi düzenlemesi yapmalıdır. Aksi halde oruç tutmamalıdır. Oruç tutabilecek hastalar: Kan şekeri sadece diyetle veya metformin ve/veya pioglitazon içeren haplarla kontrol altında olan hastalardır. Bu hastaların oruç tutmaları halinde, ilaçlarında herhangi bir değişikliğe ihtiyacı yoktur.” “Tatlı ve hamur içerikli gıdalardan uzak durulmalı”

Oruç tutması uygun görülen hastaların yaklaşık 14 saat sürecek açlık ve susuzlukta dikkat etmesi geren durumlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Atmaca, “Oruç sırasında kan şekerinde ani düşmeler veya 250 mg/dl’yi aşacak yükselmelerde oruca son verilmeli ve hekime başvurmalıdırlar. Hastaların mutlaka sahura kalkmaları, yeteri kadar sıvı almaları ve menü içeriği ve miktarı büyük önem arz eder. Tatlı ve hamur içerikli gıdalardan uzak kalmak ve kalori sınırlaması, özellikle kilo sorunu olan hastalar için kilo kaybı sağlayabilir. Sonuç olarak, uygun hastalar için Ramazan ayı sağlık açısından bir fırsat ve kazanç ayına dönüştürülebilir” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas’ta ramazan pidesinin fiyatı belirlendi

2024-03-09 17:52 - Ekonomi

Tokat’ta şüpheli ölüm: Ağaçta asılı bulundu, kimliği araştırılıyor

2024-03-07 10:39 - Gündem

Tartıştığı dayısını silahla vurarak öldürdü

2024-03-07 20:21 - Gündem

Akşener, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Anıtkabir’i ziyaret etti

2024-03-08 12:32 - Politika

Samsun’da hırsızlık yüzde 21, yüz kızartıcı suçlar yüzde 17 azaldı

2024-03-07 16:58 - Gündem

3 çocuk annesi kadın, eşinin 12 yıl muhtarlık yaptığı mahalleye muhtar adayı oldu

2024-03-07 12:41 - Politika

AK Parti adayı Özkan Çetinkaya’dan emeklilere destek paketi

2024-03-06 15:14 - Politika

Özgür Özel’den Devlet Bahçeli’ye cevap: “Altı oktan bir tanesi milliyetçiliktir”

2024-03-05 19:28 - Politika

Tokatta cezalı antrenör tel örgüleri aşarak sahaya indi

2024-03-05 17:56 - Spor

Sinop’ta 6 ayrı adres ve 3 araca eş zamanlı operasyon

2024-03-09 17:15 - Gündem

İlgili Haberler

İşlenmiş domates prostat kanserinden koruyor

09:40 - Yaşam

Binlerce turistin ziyaret ettiği kanyonda gerçeğini aratmayan tatbikat

12:59 - Yaşam

İleri evre parkinson hastalığında ‘bağırsak jeli’ tedavisi

11:14 - Yaşam

Prof. Dr. Kayhan: "Hedefimiz yüzde 100 hasta memnuniyeti"

11:50 - Yaşam

Çene kanseri baba 4’üncü kez hayata tutundu

10:26 - Yaşam

Günün Manşetleri

Saman yüklü tır devrildi: 1 yaralı

14:34 - Gündem

5 aylık hamile kadın iple asılı halde ölü bulundu

14:26 - Gündem

Trafikte “devrildi devrilecek” kamyonet şok etti

13:49 - Gündem

Sivas’ta trafik kazası, 1’i çocuk 2 ölü, 5 yaralı

13:08 - Gündem

Polis ekipleri 6 bin 762 şüpheliyi sorgulayıp bin 93 aracı kontrol etti

12:47 - Gündem