‘Kulak sıvısı tedavi edilmezse işitme kaybı olabilir’

Sağlık - 6 ay önce

Orta kulak iltihaplarının çocukluk yaş grubunda sık karşılaşılan işitme azlığı sebeplerinden biri olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, “Grip, nezle, sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıkları ile beraber gelişebilen orta kulak enfeksiyonları, tedavi edilmediği takdirde kronik orta kulak sıvısı durumu oluşturabilir” ifadelerine yer verdi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Kliniği’nden Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, kronik orta kulak enfeksiyonları hakkında açıklamalarda bulundu. Çocukluk yaş grubunda sık karşılaşılan işitme azlığı sebeplerinden birisinin orta kulak iltihapları olduğuna değinen Opr. Dr. Gökduman, “Grip, nezle, sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıklarıyla beraber gelişebilen orta kulak enfeksiyonları, tedavi edilmediği takdirde kronik orta kulak sıvısı durumu oluşturabilir” ifadelerine yer verdi.

“İlaç tedavisi netice vermezse ameliyatla tüp takılabilir”

Başlangıçta medikal tedavilerle bu durumun tedavi edilmeye çalışılarak hastanın takip edildiğini söyleyen Opr. Dr. Gökduman, “Ancak uzun süre tedaviye yanıt alınamazsa, orta kulaktaki sıvı operasyonla alınarak hastalığın tekrar etmemesi için kulak zarlarına ventilasyon tüpü dediğimiz havalandırma tüpleri konulur. Bu sayede orta kulakta normalde olması gereken hava sağlanmış olur. Operasyon öncesi her iki kulakta sıvı varsa hasta 2 aya kadar takip edilebilir” dedi.

“Tedavi edilmezse kalıcı işitme kaybı oluşabilir”

Tek taraflı sıvılarda ise bu sürenin biraz daha uzatılabildiğini fakat eşlik eden işitme azlığı veya kulak zarında incelme veya çökme gibi durum oluşması halinde 2 aydan daha kısa sürede de operasyon yapılabildiğine değinen Opr. Dr. Gökduman, “Eğer enfeksiyon tedavi edilmezse orta kulaktaki bu sıvı, iç kulağı da etkileyerek kalıcı işitme kaybı oluşturabilir veya kulak zarında incelme veya çökme yapması sonucu kulak zarı yırtılabilir. Yine erişkin çağda saptadığımız kulak zarı yırtığı ve kronik orta kulak iltihabı olan hastaların çoğunluğu küçükken uzun süre tedavi edilmemiş orta kulak iltihabı olan hastalarımızdır” diye konuştu.

“Çoğunlukla geniz eti varsa oluşuyor”

Çocuklarda kronik orta kulak sıvısı olduğunda dikkat edilmesi gereken bir diğer durumun eşlik eden geniz eti varlığı olduğunu ifade eden Opr. Dr. Gökduman, “Çocuklarda sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonu veya kronik orta kulak enfeksiyonu, çoğunlukla orta kulakların havalanmasını sağlayan östaki tüpünün tıkanmasına sebep olan geniz eti varlığında oluşur. Bazen kronik orta kulak sıvısı olan hastalarda kulak zarına tüp uygularken geniz eti küçük bile olsa yine de alınır çünkü üzerindeki bakteriyel floranın orta kulak enfeksiyonuna yol açtığı düşünülmektedir” şeklinde konuştu.

“Cerrahi tedavi sonrası kısa sürede günlük hayata dönülebilir”

Çocukluk çağında uzun süren orta kulak enfeksiyonlarının ihmal edilmemesi gereken bir durum olduğunu söyleyen Opr. Dr. Gökduman, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Başlangıçta ilaç tedavisi ile düzeltilebilecek bir durum olan bu hastalık belirli bir sürede tedaviye yanıt alınamaması durumunda operasyon gerektirmektedir. Hastalar cerrahi tedavi sonrası kısa sürede sağlığına kavuşup günlük hayatına dönebilmektedirler.”

Haftanın Öne Çıkanları

Otomobilin çarptığı çocuk yaralandı

2023-11-15 17:37 - Gündem

Canik’e 7,5 milyar TL’lik yatırım

2023-11-15 17:12 - Politika

Zabıta ekiplerinden market denetimi

2023-11-15 20:02 - Gündem

Sivas’ta kilolarca uyuşturucu madde ele geçirildi

2023-11-09 15:02 - Gündem

Çorum Belediyesi’nde anahtar teslim töreni

2023-11-15 17:22 - Ekonomi

İstilacı kahverengi kokarcaya karşı ’samuray arısı’

2023-11-09 17:28 - Yaşam

Tartışmada bıçaklandı

2023-11-13 16:48 - Gündem

Eskişehir Türk Ocağı’ndan ‘Atatürk ve Millî Mücadele’ konulu konferans

2023-11-11 12:12 - Eğitim

Samsun Büyükşehir ve 17 ilçenin toplam bütçesi yaklaşık 18 milyar TL

2023-11-14 16:27 - Ekonomi

Sivaslı miniklerden örnek davranış

2023-11-09 12:23 - Eğitim

İlgili Haberler

’Fazla şeker tüketimi ciltte kırışıklığa neden oluyor’

09:53 - Sağlık

‘Atmosferik değişimler sağlığı olumsuz etkiliyor’

14:52 - Sağlık

Murzioğlu: “Ekonominin belkemiği KOBİ’ler”

13:43 - Sağlık

‘Elektronik sigara DNA hasarına yol açabilir’

09:58 - Sağlık

Başkan Togar: “Kutlukent bölgemizin sağlık merkezi sorununu çözüyoruz”

15:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Köye inen kurt 20 koyunu telef etti

22:15 - Gündem

Amasya’da otomobilin çarptığı genç kız hayatını kaybetti

20:56 - Gündem

Aksaray’da atık kağıt deposunda korkutan yangın

19:17 - Gündem

Türkeli’de kaza

18:55 - Gündem

Samsun’da akıntıya kapılan bir kişi hayatını kaybetti

17:28 - Gündem