Çöl tozları nedeniyle yaşanacak olumsuzluklara dikkat edilmeli

Meteoroloji uzman fevzi burak tekin, afrika’nın kuzeyi ile suriye üzerinden gelecek çöl tozları nedeniyle hava kalitesinde düşme ve görüş mesafesinde azalma gibi olumsuzluklara karşı uyarıda bulundu.

Gündem - 2 hafta önce

Meteoroloji Uzman Fevzi Burak Tekin, Afrika’nın kuzeyi ile Suriye üzerinden gelecek çöl tozları nedeniyle hava kalitesinde düşme ve görüş mesafesinde azalma beklendiğini belirterek, vatandaşları uyardı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde görev yapan Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, Türkiye’nin önümüzdeki cuma günü ve cumartesi günü Afrika’nın kuzeyi ile Suriye üzerinden gelecek çöl tozlarının etkisi altında kalacağına dikkati çekti. Tekin, “Pazar günü sabah saatlerine kadar ülkemizde etkili olmaya devam edecek. Özellikle cuma günü Marmara, Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı ile Güneydoğu Anadolu’da görülecek. Cumartesi günü ise Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da toz taşınımı kendini gösterecek” ifadesini kullandı.

Çöl tozlarının özellikle Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da kuvvetli olacağını söyleyen Tekin, hava kalitesinde düşme, görüş mesafesinde azalma gibi olumsuzluklara karşı vatandaşları da uyardı. Türkiye yeni yağışlı sistemin içine girecek

Önümüzdeki cuma günü ile hafta sonunda Orta Akdeniz’den Türkiye’ye yeni yağışlı sistemin geleceğini vurgulayan Tekin, şunları kaydetti:

“Bu yağışlı sistem cuma günü Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz ile Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun kuzeydoğusunda kendini gösterecek. Cumartesi günü ise Mersin dışında tüm yurtta yağış bekliyoruz. Pazar günü ise ülkemizin kuzey kısımları dışında diğer yerlerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışları göreceğiz. Özellikle cumartesi günü yağışların Marmara’nın doğusu, İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı ve Orta Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinde kuvvetli olmasını tahmin etmekteyiz. Kuvvetli yağışların sebep olabileceği ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı vatandaşlarımızı uyarmak isteriz.” Yurdun Ege ve iç batı bölgelerinde şiddetli fırtına bekleniyor

Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni yağışlı sistem ile yurdun batı kesimlerinde şiddetli fırtına beklendiği uyarısında bulunan Tekin, “Cuma günü Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzeyli yönlerden, Batı Akdeniz ile İç Anadolu’nun güneybatısında güneyli yönlerden kuvvetli, yer yer fırtına şeklinde esecek. Saatte zamanla hızımız 80 kilometre saate çıkabilir. Fırtınaya karşı vatandaşlarımızın tedbirli olmalarını istemekteyiz” diye konuştu. Denizlerdeki fırtınaya karşı tedbirli olunmalı

Tekin, denizlerde de fırtınaya karşı uyarıda bulunarak, “Bu yeni gelen sistemle birlikte denizlerimizde de fırtına söz konusu. Özellikle cuma ve cumartesi günü Batı Karadeniz, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz’de fırtına şeklinde esecek. Fırtınaya karşı da denizcilerimizin tedbirli olmalarını istiyoruz” ifadesini kullandı. Ankara, İstanbul ve İzmir’de hava durumu nasıl olacak

Hava Tahmin Uzmanı Tekin, önümüzdeki üç gün boyunca Ankara’da yağış beklendiğini belirterek, “Sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış etkili olacak. Hava sıcaklığına bakıldığında cuma günü 25, cumartesi 21, pazar günü ise 16 dereceye kadar düşecek” dedi.

İstanbul’da önümüzdeki iki gün boyunca kuzey kesimlerde fırtına ile birlikte yağış görüleceğini dile getiren Tekin, “Özellikle cumartesi günü İstanbul’da yağışın kuvvetli olmasını tahmin etmekteyiz. Pazar günü ise İstanbul’da yağış ara verecek. Hava sıcaklığı cuma günü 20, cumartesi 17, pazar ise 21 derece olacak” diye konuştu.

Tekin, İzmir’e ilişkin ise, “Önümüzdeki iki gün boyunca sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışı göreceğiz. Kuzeyli yönlerden rüzgar İzmir’de de fırtına şeklinde esecek. Pazar günü ise İzmir’de yağış ara verecek. İzmir’de hava sıcaklığı cuma günü 25, cumartesi 23, pazar günü ise 26 derece olacak” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Samsun İl Başkanı’nın makam aracı yayalara çarptı: 2 yaralı

2024-05-02 18:11 - Gündem

Dünyada eşi benzeri yok, 9 yıllık hasret son buluyor

2024-05-03 10:01 - Gündem

Karaman’da iş yerine kurdukları gizli odada kenevir yetiştiren 2 kişi tutuklandı

2024-05-04 12:59 - Gündem

Tokat’ta yüksek kesimler karla kaplandı, onlar yağmur duası etti

2024-05-05 14:36 - Gündem

Sivasspor taraftarından futbolculara mektup

2024-05-04 11:47 - Spor

Niğde’de 19 şüpheli vücut izlerinden yakalandı

2024-05-04 11:23 - Gündem

Otomobil bisikletli çocuklara çarptı: 3 yaralı

2024-05-08 23:05 - Gündem

Kepçeyle çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

2024-05-07 19:38 - Gündem

Burun estetiğinde hedef: Yüze uyumlu ve doğal burun

2024-05-06 17:03 - Yaşam

Protokolden Erva sporcularına ziyaret

2024-05-08 08:42 - Spor

İlgili Haberler

Keçiören’de 19 Mayıs coşkusu ‘Gençlik Alayı Yürüyüşü’ ve konserlerle kutlandı

13:05 - Gündem

7 yıl önce elleriyle yaptıkları ev kül oldu

13:10 - Gündem

Pursaklar’da atık ilaçlar bertaraf ediliyor

13:12 - Gündem

İsviçreli çift bisikletle Meke Gölü’ne ulaştı

13:24 - Gündem

Cittaslow kenti Safranbolu’da Gençlik Festivali yapılacak

13:24 - Gündem

Günün Manşetleri

Hafif ticari araç elektrikli bisikletle çarpıştı: 2 yaralı

13:55 - Gündem

Jandarma dron ile havadan denetliyor

13:41 - Gündem

Hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 3 yaralı

13:33 - Gündem

Gümüşhane’den uyuşturucu karnında bile olsa geçit yok

11:27 - Gündem

Eskişehir’de halkın yoğunlukta olduğu parklarda polis denetimi

11:07 - Gündem